Hoe laat je beter leren? 3 tips
Door Bouko de Groot.
De wereld verandert sneller dan ooit. Alleen lerende organisaties kunnen succesvol inspelen op deze veranderingen. Studytube faciliteert en stimuleert het leren in organisaties. Het in 2013 opgerichte online, adaptieve studieplatform telt inmiddels meer dan 80 medewerkers. “We nemen belemmeringen weg voor groei en ontwikkeling om zo een lerende organisatie te worden,” verwoordt mede-oprichter en CEO Homam Karimi zijn missie.
Digitalisering veroorzaakt een aardverschuiving in het vak van de finance professional. Die zoekt daarom vooral naar meer mogelijkheden om onderwijs te kunnen volgen. Daarmee wordt leren binnen de organisatie onmisbaar te worden. Zelfs het kabinet heeft 'een leven lang ontwikkelen' onlangs uitgeroepen tot een van de speerpunten van 2020. Maar hoe stimuleer je medewerkers meer te leren?
“Het gaat er niet om zo veel mogelijk leermaterialen aan te bieden,” zegt Karimi. Men is eerder geholpen met een divers, relevant aanbod met de juiste begeleiding in het keuzeproces. “Zelfstandig kunnen ze steeds lastiger bepalen welke opleidingen nu écht belangrijk: er is simpel te veel aanbod.” Karimi heeft daarom onderstaande tips om medewerkers beter te laten leren.
1. Verbreding is ook belangrijk
Twee op de drie professionals wil vooral zijn of haar vaardigheden en kennis verbreden, met als voornaamste doel om relevant te blijven. Nu functies sneller dan ooit veranderen, is de beste manier om jezelf ‘future-proof’ te maken, jezelf te verbreden met nieuwe kennis en vaardigheden.
Karimi voegt wel toe dat opleiding en kennis vooral aan moeten sluiten op de persoonlijke voorkeur van de medewerker. Waar heeft iemand behoefte aan? Waar liggen de voorkeuren?
2. Omscholing waar nodig
Omdat de sector sneller verandert dan ooit, worden finance-professionals ook gedwongen om met dezelfde snelheid mee te veranderen. Sommige functies zullen drastisch veranderen, andere zullen zelfs verdwijnen als gevolg van digitalisering en robotisering. Voor menig finance-professionals is het noodzakelijk om te kiezen voor omscholing.
Aan de werkgever is het de taak om de medewerkers hiervoor te motiveren en in te begeleiden: ga tijdig het gesprek aan met medewerkers, stippel een pad uit voor de toekomst en ontwikkel een leerplan om daar te komen. Ook, of juist, als dat betekent dat een medewerker een andere rol gaat krijgen binnen de organisatie.
3. Gebruik de subsidies
Met de focus op een leven lang ontwikkelen worden ook diverse financieringsmogelijkheden beschikbaar gesteld. Het zogenoemde STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie) wordt voor iedereen tot de AOW-gerechtigde leeftijd beschikbaar. Ook werkt de overheid aan een subsidieregeling om een leven lang ontwikkelingen te stimuleren in het midden- en kleinbedrijf.
Meer dan de helft van de medewerkers (59%) heeft nog altijd geen toegang tot een eigen leerbudget (of maakt het niet altijd op). De financiële tegemoetkoming van de overheid kan dus een positieve impuls geven aan de introductie en omarming van het leven lang ontwikkelen.
“Leren en ontwikkelen bieden dus de mogelijkheid om de uitdagingen van de komende jaren om te draaien in kansen,” besluit Karimi.
Lees ook: Hoe worden we niet overbodig?