Hoe kun je de financiële schade gemaakt door werknemers beperken?

Voorkom dat de toekomst van je bedrijf in gevaar komt: verzeker je goed.

Als bedrijf kun je met verschillende vormen van financiële schade te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan mismanagement, waarbij de verkeerde keuzes gemaakt worden op het gebied van processen of investeringen. Daarbij kunnen medewerkers fouten maken tijdens hun werkzaamheden, wat leidt tot een ernstige financiële schade bij klanten. Iets wat in de meeste gevallen zal leiden tot een fikse schadeclaim. Voorkom dat de toekomst van je bedrijf in gevaar komt, door je bedrijf goed te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen voor bedrijven. Wist je echter dat geen van deze verzekeringen verplicht hoeft te worden afgesloten? Het maakt dat lang niet ieder bedrijf voor deze verzekeringen kiest.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een van de verzekeringen waarmee je de financiële schade als gevolg van het handelen van werknemers kunt beperken, is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt in twee soorten aangeboden. Kies tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het verschil zit hierbij voornamelijk in de dekking: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt beroepsfouten van medewerkers, terwijl een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering schade dekt aan personen of aan andermans spullen. In de meeste gevallen sluit een bedrijf een van beide verzekeringen af, enigszins afhankelijk van de dienstverlening van het bedrijf.

Bouwbedrijven zullen sneller voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiezen, terwijl bijvoorbeeld juristen en advocaten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaan. Welke van deze verzekeringen past het beste bij de diensten of producten die jij aanbiedt als ondernemer?

CAR-verzekering voor bouwbedrijven

Naast een aansprakelijkheidsverzekering, zouden bouwbedrijven voor een aanvullende CAR-verzekering kunnen kiezen. Deze verzekering noemt men ook wel constructieverzekering. Tijdens bouwprojecten kunnen er materialen of gereedschappen gestolen worden, loop je het risico op schade aan de bouwconstructie, enzovoorts. Dergelijke schade valt vaak onder de dekking van een CAR-verzekering.

Verzuimverzekering voor langdurige zieke medewerkers

Naast de financiële schade die voortkomt uit een schadeclaim van klanten of bijvoorbeeld partners, kan er ook schade ontstaan bij een langdurig ziekteverzuim van medewerkers. In het meest ongunstige geval draai je in de eerste tien jaar dat een medewerker thuis komt te zitten op voor de kosten als bedrijf. Voor veel bedrijven betekent dit dat zij geen tijdelijke vervanger aan kunnen stellen. Dit zou immers voor dubbele kosten zorgen! Met een verzuimverzekering wordt een dergelijke financiële schade enigszins gedekt. Vaak bestaat zo’n verzuimverzekering uit diverse onderdelen.

Tip: zoek naar een verzekeraar die hulp biedt bij de re-integratie van langdurige zieke medewerkers. Aan de ene kant wil je een medewerker zo snel mogelijk inzetten. Aan de andere kant wil je voorkomen dat deze al snel weer thuis komt te zitten.

Bescherming van de inventaris en bedrijfswagen

Een derde verzekering die de financiële schade als gevolg van het handelen van werknemers helpt af te dekken is een verzekering voor de inventaris van je werkplaats. Je wilt voorkomen dat er op een onbedachtzaam moment materialen of gereedschappen van de werkplaats worden ontnomen. Evenals dat het bijzonder vervelend is, wanneer er in de auto van je bedrijf wordt ingebroken. De kosten voor het vervangen van het gereedschap of materiaal zullen al snel flink oplopen!

Zorg dat de werkplaats goed beveiligd is tegen een inbraak. Niet alleen kan dit een positieve invloed hebben op de premie van je verzekeringen. Ook is het zelfs bij een goede dekking erg vervelend als er wordt ingebroken. Denk aan het feit dat projecten vertraging op kunnen lopen, productieprocessen tijdelijk gestopt moeten worden, enzovoorts.

(foto: Freestocks, Unsplash)