Hoe finance management AI in 7 stappen moet implementeren

Waar moeten financieel managers opletten bij het implementeren van AI-toepassingen?

Terwijl kunstmatige intelligentie (AI) industrieën blijft veranderen, bevinden CFO’s en financiele afdelingen zich mogelijk op een kantelpunt. Dat schrijft internationaal cloudbeheerder OVH in een white paper. Volgens de opstellers bevindt het gebruik en integratie van AI in financiële operaties zich niet meer in een toekomstconcept maar wordt het noodzaak om concurrentie voor te blijven. De white paper geeft verder aan hoe CFO’s effectief AI kunnen implementeren in hun bedrijven om innovatie, efficiëntie en concurrentievoordeel te stimuleren.

  • CFO’s moeten AI implementeren voor operationele efficiëntie.
  • AI biedt real-time analyse en verbeterde voorspellingen.
  • Investeren in training is cruciaal voor succesvolle integratie.

AI is doorgaans in staat om data boven water te krijgen, te structureren, te organiseren en te verrijken. Deze data is relevant voor financiële teams die vaak met enorme hoeveelheden informatie werken. Door gebruik te maken van machine learning (natuurlijke taalverwerking) kan AI financiële gegevens sneller sorteren, efficiënter indexeren en relevanter verrijken, waardoor de informatie beter bruikbaar wordt. Deze mogelijkheid stelt finance managers in staat meer waarde uit hun data-assets te halen en ruwe informatie om te zetten in bruikbare inzichten die de gehele organisatie kan gebruiken.

Real-time analyse en voorspelling

Een van de krachtigste toepassingen van AI in financiën is bijvoorbeeld het vermogen om data te analyseren en op basis daarvan een real time voorspelling te doen. AI verbetert namelijk voorspellende modellen (door historische patronen sneller en efficiënter te analyseren). Dit stelt de financiële afdeling van de CFO in staat om prognoses te verfijnen, voorspellende scenario’s te vermenigvuldigen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen met minder onzekerheid.

Procesautomatisering en -optimalisatie

AI kan volgens OHV daarnaast ook veel financiële processen in bedrijven ondersteunen, optimaliseren en automatiseren. Dit loopt onder meer van intelligente taakautomatisering tot verbeterde betalingservaringen. Ook kan AI kan operaties stroomlijnen en financiële professionals vrijmaken om zich te concentreren op meer strategische activiteiten.

  AI implementeren: Een stapsgewijze aanpak

Om AI succesvol te implementeren in financiële operaties, moeten CFO’s de volgende stappen overwegen:

1. Beoordeel huidige capaciteiten en behoeften

Begin met het evalueren van uw bestaande financiële processen en identificeer gebieden waar AI de meeste waarde kan toevoegen. Zoek naar taken die repetitief, tijdrovend of gevoelig zijn voor menselijke fouten.

2. Definieer duidelijke doelstellingen

Stel specifieke, meetbare doelen voor uw AI-implementatie. Deze kunnen onder meer het verminderen van verwerkingstijden, het verbeteren van de nauwkeurigheid van prognoses of het verbeteren van fraudedetectie omvatten.

3. Kies de juiste AI-oplossingen

Overweeg of u generalistische of gespecialiseerde grote taalmodellen (LLM’s) wilt gebruiken op basis van uw specifieke behoeften[1]. Verken opties zoals GPU’s op aanvraag, AI-notebooks voor data-exploratie en AI-trainings- en implementatieplatforms.

4. Zorg voor datakwaliteit en toegankelijkheid

AI-modellen zijn slechts zo goed als de data waarop ze zijn getraind. Investeer in dataopschoning, -organisatie en -toegankelijkheid om ervoor te zorgen dat uw AI-oplossingen over hoogwaardige input beschikken.

5. Begin met pilotprojecten

Begin met kleinschalige implementaties om de effectiviteit van AI te testen en draagvlak te creëren bij belanghebbenden. Deze aanpak maakt leren en aanpassen mogelijk voordat er een bredere uitrol plaatsvindt.

6. Investeer in training en verandermanagement

Bereid uw financiële team voor op de integratie van AI. Bied training aan over nieuwe tools en processen, en communiceer de voordelen van AI-adoptie.

7. Monitor prestaties

Evalueer voortdurend de prestaties van uw AI-implementaties ten opzichte van uw gedefinieerde doelstellingen. Wees bereid om uw aanpak te verfijnen en aan te passen op basis van resultaten.

AI omarmen als concurrentievoordeel

In het white paper wijzen de opstellers er op dat het bedrijven bij het implementeren van AI niet moet gaan om het bijhouden van technologische trends: het gaat uiteindelijk om het verkrijgen van een significant concurrentievoordeel. AI kan financiële operaties transformeren waardoor een organisatie beter presteert dan de concurrentie.

Gerelateerde artikelen