Hoe een fabriek winst maakt door hoge gasprijzen

Kunstmestfabrikant Yara profiteert van schaarste en hoge prijzen.

De Noorse kunstmestfabrikant Yara heeft in het derde kwartaal volop geprofiteerd van de hoge prijs voor kunstmest, maar ook voor andere producten zoals ammoniak. Doordat het bedrijf daar meer geld voor ontving dan in andere jaren, wist het de winst op te voeren terwijl veel fabrieken minder hard draaien.

Yara draaide de productie in veel Europese fabrieken omlaag. Het bedrijf voerde als reden daarvoor de hoge energieprijzen aan die hoge productie niet meer interessant maakten. Dat gebeurde onder meer in de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil.

Doordat Yara wereldwijd fabrieken heeft probeert het zijn wereldwijde klanten te blijven bedienen, aldus het bedrijf. “Maar we kunnen niet produceren op plekken waar we verlies maken.” De productieverlagingen betekenen op jaarbasis 1,7 miljoen ton minder ammoniak en 0,9 miljoen ton minder kunstmest.

De omzet van Yara bedroeg in het derde kwartaal 6,2 miljard dollar, omgerekend ongeveer 6,4 miljard euro. Een jaar eerder verkocht de kunstmestfabrikant nog voor 4,5 miljard dollar aan producten. De bedrijfswinst kwam uit op 1 miljard dollar, tegen 765 miljoen dollar een jaar eerder.