Hoe de bitcoin ook via sms wordt verhandeld

De vondst is een uitkomst in Afrika waar internet vaak ontbreekt.

De afhankelijkheid van de bitcoin van internet raakt achterhaald. In Afrika wordt de bitcoin verstuurd per sms. Dat meldt het vakblad Cointelegraph, dat verwijst naar de Zuid-Afrikaans start-up Machankura, die via sms coins laat versturen. Deze service is in opkomst doordat grote delen van Afrika verstoken zijn van internet, terwijl lokale valuta niet worden vertrouwd. De bitcoin is op het continent een veel betrouwbaarder valuta.

Het is een onverwachte ontwikkeling. Toen de Centraal-Afrikaanse Republiek aankondigde van bitcoin wettelijk geld te maken, was de kritiek niet mals. Net iets meer dan een tiende van de bevolking heeft de beschikking over internet. Laat staan dat mensen daar bekend zijn zijn met cryptocurrencies.

Maar mobiele telefonie is ongekend populair in heel Afrika, het communicatiemiddel bij uitstek. Sms is een van de meest gebruikte dragers voor uitwisseling van informatie. 94 procent van alle financiële transacties gebeurt via USSD (Unstructured Supplementary Service Data), het protocol waar sms gebruik van maakt.

Maar tot nu toe waren alleen andere valuta te versturen via SMS.

Een nadeel voor cryptobetalingen via sms is dat de hoeveelheid data die verstuurd kan worden beperkt is. De transacties zijn daardoor duur.

Toch slaat de jonge dienst aan. Begin augustus telde de nieuwe dienst 255 gebruikers en waren er 385 transacties gedaan. Dat verklaarde Machankura op Twitter. Het is volgens de website al in zes landen actief.