Hoe bewierookte Sam Bankman-Fried van FTX afgleed tot een boef

De topman gaf persoonlijk opdracht voor misleiding van klanten

Topman Sam Bankman-Fried gaf persoonlijk opdracht tot het misleiden van klanten van zijn cryptohandelsplatform FTX, dat vorig jaar omviel. Dat zei zijn voormalige zakenpartner en vriendin Caroline Ellison in een getuigenverklaring voor de rechter. Zij bekende vorig jaar al schuld aan grootschalige fraude rond FTX.

  • FTX-oprichter Bankman-Fried zou geld van klanten hebben doorgesluisd naar zijn investeringsfonds
  • Hij erkende fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX
  • Hij geeft de schuld voor risico’s met beleggingen aan zijn ex-vriendin

FTX-oprichter Bankman-Fried (31) wordt ervan verdacht klanttegoeden te hebben doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda Research, dat een tijdlang door Ellison werd geleid. Alameda gebruikte volgens de voormalige topvrouw zo’n 10 miljard dollar van FTX-klanten. De grote architect van de fraude was Bankman-Fried, stelde Ellison.

“Hij was degene die deze systemen optuigde en die Alameda toestemming gaf om het geld op te nemen, en hij was degene die ons opdracht gaf klanttegoeden te gebruiken om onze leningen af te betalen.”

Naar de getuigenis van de 28-jarige Ellison werd lang uitgekeken. Zij is een van de drie personen die tot de vertrouwelingen van Bankman-Fried wordt gerekend.

Aanklagers verdenken hem ook van illegale politieke donaties en vastgoedaankopen met geld van klanten die hun geld op FTX hadden gestald. Bankman-Fried ontkent schuldig te zijn aan fraude en andere misdrijven, maar erkende eerder fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX.

Bankman-Frieds advocaat stelde dat ook Ellison schuld draagt voor het omvallen van de cryptobeurs, onder andere door risico’s rond bepaalde beleggingen niet af te dekken. Maar zij zegt dat alle belangrijke beslissingen te hebben afgestemd met Bankman-Fried. “Hij was de persoon aan wie ik officieel verantwoording aflegde, hij had de mogelijkheid om me te ontslaan als hij wilde”, zei ze. (ANP)

Meer over FTX en Sam Bankman-Fried

Failliet FTX eist miljard van Sam Bankman-Fried

FTX-baas leende een half miljard voor belang in een beleggingsapp

FTX-oprichter ‘was niet bezig met het plegen van fraude’

 

 

 

Gerelateerde artikelen