Hoe Amerikaanse Shut Down bedrijven kan raken

Gevolgen mogelijke shut down overheidsdiensten VS

In de VS neemt de kans op een politiek spel rondom een sluiting van overheidsdiensten toe vanwege een tekort aan fondsen en financieen. Ongeveer twee derde van de federale uitgaven is namelijk verplicht en bestemd voor afgesproken uitkeringsprogramma’s, maar discretionaire uitgaven vereisen wel een jaarlijkse autorisatie.

 • risico’s op vertraging dienstverlening overheid VS
 • in het verleden enkele kortdurende shut downs
 • tijdelijke oplossing afhankelijk van politieke bereidheid

Het proces is duidelijk voorgeschreven: de president stelt een begroting voor. Vervolgens legt hij het congres de plannen voor die daarover met elkaar en met de president onderhandelen. Bedoeling is dat de noodzakelijke wetgeving vervolgens wordt ondertekend vóór het begin van het nieuwe fiscale jaar (1 oktober).

Eerdere deadlines

De afgelopen decennia heeft het Congres deze deadline slechts enkele keren ook daadwerkelijk gehaald. Om te voorkomen dat er na deze dag geen geld meer is, worden vaak tijdelijke resoluties aangenomen om de de periode tot een akkoord te overbruggen. Desondanks zijn er sinds de jaren ’80 korte sluitingen van regeringssluitingen geweest door het uitblijven van tijdelijke oplossingen.

Gevolgen sluiting overheidsdienstverlening

Een sluiting van de Amerikaanse regeringdiensten kan verschillende gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven, afhankelijk van de duur en de omvang van de mogelijke sluiting. FM.nl zet mogelijke gevolgen op een rij [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


1. Export- en handelsverstoringen:

 • Nederlandse bedrijven die goederen en diensten exporteren naar de Verenigde Staten kunnen te maken krijgen met vertragingen bij de douaneafhandeling, wat kan leiden tot verstoringen in de toeleveringsketen. Met name voor just-in-time logistics en vitale onderdelen, kan dit een risico zijn.
 • Importeurs in Nederland kunnen vertragingen ondervinden bij het ontvangen van goederen uit de Verenigde Staten.

2. Regelgevende vertragingen:

 • Regelgevende instanties in de VS, zoals de Food and Drug Administration (FDA) of de Environmental Protection Agency (EPA), kunnen hun goedkeuringsprocessen voor producten vertragen of stopzetten, wat gevolgen kan hebben voor Nederlandse bedrijven die regelgevende goedkeuring zoeken. Dit is mogelijk een risico voor marktintroducties.

3. Visa- en immigratieproblemen:

 • Nederlandse bedrijven met werknemers of leidinggevenden die voor zaken naar de Verenigde Staten reizen, kunnen te maken krijgen met vertragingen bij de visumverwerking of annuleringen van visumafspraken door tekort aan ambtenaren.
 • Werkvergunningen en andere immigratiegerelateerde zaken voor Nederlandse werknemers die in de VS werken, kunnen negatief worden beïnvloed.

 4. Overheidscontracten:

 • Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij overheidscontracten met Amerikaanse agentschappen kunnen te maken krijgen met verstoringen in projecttijdlijnen en betalingen.

5. Economische onzekerheid:

 • De sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten kan leiden tot economische onzekerheid in de VS, wat van invloed kan zijn op de consumentenuitgaven en de bedrijfsinvesteringen. Dit kan indirect gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met Amerikaanse partners of afhankelijk zijn van Amerikaanse consumenten.

6. Financiële markten:

 • Een sluiting van de overheid kan ook gevolgen hebben voor de financiële markten en wisselkoersen, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor Nederlandse bedrijven met financiële belangen in de VS. Een aanzienlijk deel van de huisige bedrijfsfinancieringen is afkomstig uit de Amserikaanse financiele markten en genoteerd in Amerikaanse valuta.

7. Onderzoek en samenwerking:

 • Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij onderzoeks- of samenwerkingsprojecten met Amerikaanse overheidsinstanties of instellingen kunnen vertragingen of onderbrekingen in hun werk ondervinden.

8. Toerisme en gastvrijheid:

 • Als de sluiting nationale parken, musea of andere toeristische attracties treft, kunnen Nederlandse bedrijven in de toerisme- en gastvrijheidssector een verminderde vraag zien van Amerikaanse toeristen.

9. Vertrouwen en investeringen:

 • Langdurige of frequente sluitingen van de overheid kunnen het vertrouwen in de stabiliteit van de Amerikaanse markt ondermijnen, wat mogelijk kan leiden tot verminderde investeringen door Nederlandse bedrijven.

[link]


Problemen ontstaan vaak vanwege verkeerde aannames; zeker in tijden van geopolitieke onvoorspelbaarheid, financieel-economische onzekerheid en de onbekende gevolgen van tech. Het is voor CFO’s, financieel directeuren en high level controllers dan ook van groot belang om vooronderstellingen duidelijk in kaart te brengen en te toetsen. Het herfst-event Leadership in Finance 2023 staat daarom in het teken van Check your Assumptions (at the Door).

Geeft u leiding aan een bedrijf met een minimale omzet van 75 miljoen euro, dan bent u op dinsdag 31 oktober van harte welkom in Bussum om in een uniek netwerk geïnspireerd te raken door het relevante en onderhoudende programma aan sprekers. Meld je nu vrijblijvend aan.


[/link]

Gerelateerde artikelen