Het piept en kraakt bij de pensioenfondsen

Financiële positie onder druk door economie en Pensioenwet.

Pensioenfondsen staan er financieel iets slechter voor dan een maand geleden, concludeert adviesbureau Aon. Gemiddeld hadden Nederlandse pensioenfondsen in augustus 1,21 euro in kas voor iedere euro aan pensioen die ze hebben beloofd. In juli was dat nog 1,22 euro.

  • Balans zoeken tussen uitvoering en plan B
  • pensioenfondsen zijn bezig met aanpassingen
  • onzekerheid over pensioenhoogte

De iets mindere positie komt doordat augustus een slechte maand was voor beleggingen in aandelen. De rentes stegen juist, wat gunstig is voor de berekening van de verplichtingen van pensioenfondsen.

“Pensioenfondsen hard bezig met aanpassingen”

Het hardst daalden aandelen in opkomende markten, waarbij vooral de problemen voor de Chinese economie voor verliezen zorgden. Enkele grote vastgoedconcerns in China dreigen al tijden ten onder te gaan aan de hoge schuldenlast, die is opgebouwd in de jaren dat ze hard groeiden met behulp van veel krediet. Die crisis dempt ook het consumentenvertrouwen in het land. Volgens Frank Andriessen, topman van de afdeling voor vermogensbeheer bij Aon, zijn Nederlandse pensioenfondsen hard bezig om zich aan te passen aan de nieuwe pensioenwet. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


lees ook:


31 december

Werknemers en werkgevers moeten 1 januari 2025 namelijk afspraken hebben gemaakt over de manier waarop ze overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Zes maanden later moeten pensioenfondsen al een plan hebben voor de invoering van nieuwe pensioenafspraken. We zien dat het piept en het kraakt”, zegt Andriessen. “Het is daarom van belang een goede balans te bewaren en een plan B uit te werken voor het geval het tegenzit.”

Onzekerheden nieuwe pensioenstelsel

De onlangs door de Eerste Kamer aangenomen pensioenwet zorgt ervoor dat pensioenen minder zeker worden. In economisch goede tijden kunnen ze eerder worden verhoogd, maar in slechte tijden ook worden verlaagd. Om zich aan de nieuwe regels aan te passen, hebben pensioenfondsen volgens hem veel werk voor de boeg.

(ANP)

Gerelateerde artikelen