Het aantal faillissementen is alweer aan het dalen

De overheid geeft financiële steun tegen de energiecrisis.

Het aantal faillissementen is in januari weer gedaald na vier maanden van stijgingen op rij. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen bleef laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

In januari 2023 werden volgens het CBS 35 bedrijven minder failliet verklaard dan in december 2022. Dat is een daling van dertien procent. Na augustus 2022 nam het aantal faillissementen vier maanden op rij toe tot het hoogste niveau na mei 2020, maar bleef het relatief laag.

Dat het aantal faillissementen al langer vrij beperkt is heeft onder andere te maken met de eerdere coronasteun vanuit het kabinet. Daardoor bleven ook bedrijven overeind die in de basis niet gezond waren.

Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

De grote banken wezen er onlangs al op dat mede door die overheidssteun nog maar weinig van hun klanten in de problemen zijn gekomen. Ondanks de hoge inflatie merkten zij nog geen grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.

Het aantal faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord.

(ANP)

Gerelateerde artikelen