Hernieuwbare energie domineert stroomproductie

Nederlands bedrijven maken stappen richting duurzame energievoorziening.

Nederland heeft in de eerste helft van 2024 voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de energietransitie en heeft grote financiële gevolgen voor energiebedrijven. Traditionele fossiele energieproducenten zien hun marktaandeel slinken, terwijl bedrijven in de duurzame energiesector profiteren van de groei. Dat melden Bright en het ANP.

  • Hernieuwbare energie levert 53% van Nederlandse stroom in 2024
  • Windenergie grootste contributor met 17,4 miljard kWh
  • Fossiele energieproductie daalt, export groene stroom stijgt

Windenergie was de grootste contributor aan de hernieuwbare elektriciteitsproductie. In de eerste zes maanden van 2024 produceerden windparken 17,4 miljard kWh, een stijging van 4,4 miljard kWh ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze toename is vooral te danken aan nieuwe offshore windparken zoals Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord, evenals vernieuwde windmolens op land. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Zonne-energie blijft groeien ondanks minder zon

Ondanks een minder zonnige zomer is de bijdrage van zonne-energie aan de Nederlandse stroomproductie toegenomen. Dit is het resultaat van een groeiend aantal zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven. De exacte cijfers voor zonne-energie zijn niet vermeld, maar de groei zet door.

Boekhoudkundige verwerking van overtollige elektriciteit

Bedrijven die overtollige elektriciteit produceren en terugleveren aan het net, moeten deze inkomsten correct verwerken in hun jaarverslagen. De precieze boeking hangt af van verschillende factoren, maar er zijn enkele algemene richtlijnen:

Opbrengsten uit teruglevering

Inkomsten uit teruggeleverde elektriciteit worden doorgaans geboekt als ‘overige bedrijfsopbrengsten’. Dit valt onder de omzet, maar wordt apart vermeld om onderscheid te maken met de kernactiviteiten van het bedrijf. De exacte benaming kan variëren, bijvoorbeeld ‘opbrengsten energieteruglevering’.

Saldering en netto-opbrengst

Voor kleinverbruikers geldt vaak saldering, waarbij teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van het eigen verbruik. In dat geval wordt alleen de netto-opbrengst geboekt. Bij grootschalige teruglevering wordt de volledige opbrengst geboekt, los van het eigen verbruik.

Periodieke verwerking

De inkomsten worden doorgaans per maand of kwartaal verwerkt, afhankelijk van de frequentie van afrekening met de energieleverancier. Dit zorgt voor een accuraat beeld van de opbrengsten gedurende het boekjaar.

BTW-aspecten

Voor btw-plichtige ondernemers geldt dat over teruggeleverde elektriciteit btw moet worden afgedragen. Dit moet correct worden verwerkt in de btw-aangifte en financiële administratie.

Toelichting in jaarverslag

Het is aan te raden om in de toelichting bij de jaarrekening uitleg te geven over de herkomst en omvang van de inkomsten uit elektriciteitsproductie, zeker als het om substantiële bedragen gaat.

Investeringen in opwekking

Investeringen in zonnepanelen of andere opwekkingsinstallaties worden geactiveerd op de balans en over meerdere jaren afgeschreven. De afschrijvingskosten worden in de winst- en verliesrekening opgenomen.

Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven hun inkomsten uit overtollige elektriciteit correct en transparant verwerken in hun financiële verslaglegging. Het is raadzaam om bij twijfel een accountant of fiscalist te raadplegen voor bedrijfsspecifiek advies.

Fossiele brandstoffen verliezen terrein

De toename van hernieuwbare energie gaat ten koste van fossiele brandstoffen. De elektriciteitsproductie uit kolen daalde naar 3,9 miljard kWh, terwijl de productie uit aardgas afnam tot 21,3 miljard kWh. Deze daling wordt veroorzaakt door de relatief goedkope hernieuwbare energie, waardoor het voor conventionele centrales minder rendabel is om te produceren.

Nederlands bedrijfsleven op weg naar 2030-doelstelling

Het kabinet streeft ernaar om in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Met de huidige groei lijkt dit doel haalbaar. Lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen is voorzichtig optimistisch: “Het wordt wel spannend, maar ik denk dat we het gaan halen”, zo schrijft de Rijksoverheid.

Uitdagingen voor verdere groei

Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er nog uitdagingen. Visser wijst op momenten waarop de stroomprijs negatief is vanwege overproductie van wind- en zonne-energie. Dit kan investeringen in nieuwe projecten ontmoedigen. Subsidies blijven daarom voorlopig nodig om investeerders aan te trekken.

Impact op het elektriciteitsnet

De snelle groei van hernieuwbare energie stelt het elektriciteitsnet voor uitdagingen. Netbeheerders moeten investeren in uitbreiding en versterking van het net om de fluctuerende aanvoer van wind- en zonne-energie te kunnen verwerken. Dit vraagt om aanzienlijke investeringen in de komende jaren.

Export van groene stroom neemt toe

Door de toegenomen productie van hernieuwbare energie is Nederland nu netto-exporteur van elektriciteit. In de eerste helft van 2024 exporteerde Nederland 14 miljard kWh, terwijl er 9 miljard kWh werd geïmporteerd. Volgens de website voor innovatie en verduurzaming Chance Inc vooral neemt vooral de export naar Duitsland toe. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Innovaties in energieopslag noodzakelijk

Om de groei van hernieuwbare energie te ondersteunen, zijn innovaties in energieopslag cruciaal. Bedrijven investeren in technieken zoals batterijopslag en waterstofproductie om overtollige groene stroom op te slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Economische kansen in de groene energiesector

De transitie naar hernieuwbare energie creëert nieuwe economische kansen. Bedrijven in de installatiesector, technologiebedrijven en onderhoudsspecialisten profiteren van de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen. Dit leidt tot nieuwe banen en economische groei in de groene sector.

Internationale samenwerking versterkt

De groei van hernieuwbare energie stimuleert internationale samenwerking. Nederland werkt samen met buurlanden aan een geïntegreerd Europees energienetwerk. Dit helpt bij het balanceren van vraag en aanbod en vergroot de leveringszekerheid van groene stroom.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen