Helft zzp’ers kan zelfstandigenaftrek niet missen

Ruim de helft van de zzp'ers (55%) stelt dat hun voortbestaan als zelfstandige zonder de zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel speciaal voor zzp'ers, in redelijk tot grote mate in gevaar komt.

Dit blijkt uit onderzoek onder 2.000 zzp’ers van EenVandaag.
Met de zelfstandigenaftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7.000 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. De Sociaal Economische Raad (SER) kijkt op dit moment, in opdracht van het kabinet, of dit voordeel voor zzp’ers moet blijven.
FNV-voorzitter Ton Heerts riep zaterdag in EenVandaag op tot ingrijpen. Volgens hem verdwijnt het fiscale voordeel te vaak in de zakken van opdrachtgevers die zelfstandigen dwingen akkoord te gaan met lage tarieven. “Het is een vorm van staatssteun geworden om de loonkosten te drukken.” Op dit moment maken vier op de tien zelfstandigen (36%) zich zorgen of ze in 2016 wel genoeg gaan verdienen om van rond te komen.
Dat werkgevers hun werknemers steeds meer inruilen voor zzp’ers leidt tot een ondermijning van het sociale stelsel. Daarvoor waarschuwde Ton Heerts bij EenVandaag. “Ik voorspel dat als deze race to the bottom doorgaat, er over tien jaar geen solidair systeem meer is. Dan kijken we allemaal terug en dan zeggen we o ja, o ja dat is gebeurd”, zei hij.
De werkgever heeft volgens hem door het groeiend aantal zelfstandigen “niets meer met de mensen die voor hem werken”.
Heerts, die in mei als voorzitter bij de FNV vertrekt: “Waar vroeger een werkgever nog trots was op zijn werknemers zet hij nu alle risico’s buiten de deur. Hij heeft er alleen nog belang bij of hij winst kan maken van het feit dat mensen eigenlijk onderbetaald worden. In dit geval zelfstandige ondernemers.”
(ANP/EenVandaag)

Gerelateerde artikelen