Handelsvriend Frankrijk wordt weer beter

Economische grootmacht is een van onze belangrijkste handelspartners.

De Franse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan verwacht. Het versoepelen van de meeste coronamaatregelen leidde ertoe dat consumenten weer meer gingen uitgeven en dat gaf de economie een zetje.

Dat meldt het Franse statistiekbureau INSEE. Ook de export nam flink toe. Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) van Frankrijk met 3 procent. Economen hadden in doorsnee op een toename met 2,2 procent gerekend.

Het herstel begon in het voorjaar. Ook de economische groei voor het tweede kwartaal werd iets naar boven bijgesteld. Die kwam uit op 1,3 procent in plaats van 1,1 procent.

Frankrijk behoort tot onze belangrijkste handelspartners. Het is het vierde afzetland. In handelsvolume staat Frankrijk voor economische grootmachten als de Verenigde Staten en China. De totale waarde van in- en uitvoer lag in 2019 met 57,3 miljard euro, ruim 3 procent hoger dan het jaar ervoor. 

Volgens INSEE is de Franse economie nu bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Maar door de oplopende inflatie kopen consumenten weer minder en tegelijkertijd hebben bedrijven last van problemen met de levering van goederen. Dat leidt er nog altijd toe dat fabrieken ook niet op hun volledige capaciteit kunnen produceren. Ook de hoge energieprijzen zitten sommige bedrijven dwars.

(ANP)