Handelspartner Duitsland krijgt fiscale miljardenimpuls

Belastingvoordelen voor handelspartner

Het duitse parlement heeft na maandenlange vertraging, vandaag groen licht gegeven voor miljarden aan belastingverlichtingen voor bedrijven. Het wetsvoorstel voorziet in belastingverlichtingen voor bedrijven ter waarde van 3,2 miljard euro, voornamelijk via extra afschrijvingsmogelijkheden. Met name de bouwsector profiteert hiervan.

Als gevolg van de maatregelen voor de landbouw wordt het verzet tegen maatregelen verminderd. Deze sector vormde afgelopen maanden het speerpunt van het verzet tegen de regering van sociaal-democraten, liberalen en groenen.

  • Bundesrat keurt groeikansenwet goed
  • werknemers kunnen belastingvoordelen krijgen
  • Bouwsector is positief

De duitse koepel voor de industrie (BDI) verwelkomde het compromis. “De Duitse industrie is opgelucht dat de groeikansenwet eindelijk is aangenomen”, aldus een van de bestuursleden. Toch stelt de industrie dat het nog niet genoeg is. “een eerste stap om de fiscale omstandigheden te verbeteren, maar niet meer dan dat. Deze fiscale verlichtingen zullen geen aanzienlijke groei stimuleren”, zo stelt de BDI.Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.


Schrijf u nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Digitaliseringsplannen biedt kansen

Naast de belastingverlichtingen, wil de coalitie de digitalisering van administratieplichten bevorderen. Dit plan krijgt vooralsnog onvoldoende steun, wat heeft geleid tot het instellen van een bemiddelingscommissie.

Bouwsector tevreden

De bouwsector reageerde opgelucht. De algemeen directeur van de Federatie van de Duitse Bouwnijverheid, sprak van een “signaal van de politiek om de markt te stimuleren, en een signaal voor tienduizenden huurders die hopen op betaalbare woningen”. Met name versoepelde afschrijvingsvoorwaarden waren al maanden geleden toegezegd. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Consument krijgt financiële adem

Naast belastingverlichting voor met name de bouw en de agrarische sector, biedt het Duitse ‘verlichtingspakket’ ook een afname van de belastingdruk voor huishoudens. Gehoopt wordt dat de inflatie daarmee minder gevoeld wordt. Zo komt wordt het thuiswerkforfait uit de corona-maatregelen permanent gemaakt en verbeterd om werknemers van bedrijven te ondersteunen. Ook kunnen bedrijven tot 3.000 euro belastingvrij uitkeren.

Gerelateerde artikelen