Handelsoorlog China-EU dreigt: bedrijven in onzekerheid

Handelsconflict met wereldwijd financiele gevolgen

Een mogelijke handelsoorlog tussen China en de Europese Unie (EU) dreigt financiële gevolgen te hebben voor bedrijven in de EU. De dreiging komt voort uit de recente invoering van voorlopige importheffingen door de EU op Chinese elektrische voertuigen (EV’s). Deze heffingen, die kunnen oplopen tot 36%, zijn ingesteld omdat de Europese Commissie Chinese autofabrikanten beschuldigt van oneerlijke concurrentie door aanzienlijke overheidssubsidies. Dat schrijft het ANP.

  • china overweegt vergeldingsmaatregelen tegen eu-heffingen
  • spaanse premier roept op tot compromis en dialoog
  • europese auto-industrie onder druk door dreigende handelsoorlog

De invoerheffingen zetten een grote druk op Europese bedrijven, vooral in de auto-industrie en de sectoren die afhankelijk zijn van handel met China. Bedrijven die elektrische voertuigen importeren, zullen hogere kosten moeten doorberekenen, wat kan leiden tot verminderde winstmarges en mogelijk verlies van marktaandeel. Voor hoger financieel management betekent dit extra uitdagingen bij het budgetteren en risicobeheer, aangezien de prijzen en beschikbaarheid van onderdelen uit China onvoorspelbaar worden.

Spanje pleit voor dialoog en compromis

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zich uitgesproken tegen een escalatie van de situatie en roept op tot dialoog. Tijdens zijn bezoek aan China pleitte Sánchez voor een compromis tussen de EU en China, met het argument dat een handelsoorlog onnodig is en enkel schadelijk zou zijn voor beide partijen. Sánchez benadrukte dat zowel de EU-lidstaten als de Europese Commissie hun benadering zouden moeten heroverwegen om een conflict te vermijden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Mogelijke Chinese vergeldingsmaatregelen

China heeft al aangegeven dat het mogelijke tegenmaatregelen overweegt, waaronder het opleggen van heffingen op Europese producten zoals varkensvlees en zuivel. Dit zou de situatie verder kunnen verergeren en leiden tot een brede handelsoorlog met wereldwijde economische gevolgen. Analisten waarschuwen dat als de EU de invoerheffingen doorzet, China mogelijk wraak zal nemen, wat Europese bedrijven in verschillende sectoren zou kunnen schaden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gevolgen voor de auto-industrie

De Europese auto-industrie staat voor grote uitdagingen. Chinese EV’s zijn doorgaans goedkoper, mede door de subsidies, en concurreren sterk met Europese merken. De importheffingen zouden Chinese auto’s duurder maken, maar dit zou ook kunnen leiden tot een prijsstijging van Europese auto’s vanwege hogere productiekosten. Dit zou de vraag kunnen verlagen en de verkoop van auto’s in Europa kunnen schaden.

Kritiek vanuit de industrie

De invoerheffingen hebben gemengde reacties uitgelokt binnen de industrie. Terwijl sommige Europese autofabrikanten de maatregelen verwelkomen als een noodzakelijke bescherming tegen oneerlijke concurrentie, hebben anderen, zoals Mercedes-Benz, gewaarschuwd dat protectionisme contraproductief kan zijn. Er is bezorgdheid dat de heffingen de leveringsketens zouden verstoren en uiteindelijk meer kwaad dan goed zouden doen.

De mogelijke handelsoorlog tussen China en de EU kan de verduurzaming van bedrijfsauto’s in de EU vertragen. Door de invoerheffingen op goedkopere Chinese elektrische voertuigen (EV’s) stijgen de kosten van deze auto’s in Europa, wat bedrijven kan ontmoedigen om over te schakelen naar een duurzame vloot. Europese autofabrikanten kunnen hierdoor de prijzen van hun EV’s verhogen om de concurrentie te beperken, wat de transitie naar duurzame mobiliteit duurder maakt. Financiële onzekerheid zorgt doorgaans voor terughoudendheid bij  investeringen, wat de EU-doelstellingen voor verduurzaming onder druk zet.

Vooruitzichten

Het is duidelijk dat de spanningen tussen de EU en China niet alleen de auto-industrie raken, maar een breder economisch effect zullen hebben op verschillende sectoren in Europa. Financiële managers zullen strategisch moeten nadenken over hoe ze deze onzekere tijden kunnen navigeren, terwijl bedrijven mogelijk moeten zoeken naar alternatieve markten of leveranciers om de impact te minimaliseren.

Gerelateerde artikelen