Handel, bouw en logistiek opvallers in dalende trend faillissementen

Trends in faillisementen

Het aantal faillissementen in Nederland is in mei licht gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in mei 316 bedrijven en instellingen failliet verklaard, achttien minder dan in april. Dit betekent een daling van 5 procent. Ondanks deze korte afname blijft de trend van faillissementen al ruim twee jaar stijgen.

  • In mei 5% minder faillissementen dan april
  • 40% meer faillissementen eerste helft 2024
  • Handel, onroerend goed zwaarst getroffen

De cijfers van de eerste vijf maanden van 2024 tonen een zorgwekkende stijging. Er zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit benadrukt de aanhoudende economische uitdagingen waarmee bedrijven te maken hebben. Vooral de sectoren handel, onroerend goed, en vervoer en opslag worden zwaar getroffen.

Handel kent meeste faillissementen

In mei had de handel het hoogste aantal faillissementen met 63 bedrijven. Dit is 12 procent minder dan in april, maar de sector blijft kwetsbaar vanwege het grote aantal bedrijven. De relatieve toename van faillissementen is vooral zichtbaar in de verhuur en handel van onroerend goed en de sector vervoer en opslag. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Bouwsector ziet verbetering

Een lichtpuntje is te zien in de bouwnijverheid. Het aantal faillissementen in deze sector nam in mei af. Dit kan wijzen op een stabilisatie in de bouwmarkt, mogelijk door herstellende woningmarkten en overheidsinvesteringen in infrastructuur.

Industrie ervaart stijging

De industriële sector daarentegen zag een stijging in het aantal faillissementen. Dit wijst op voortdurende problemen met supply chains en fluctuaties in grondstofprijzen, die de sector blijven beïnvloeden.

Historische trend

Het aantal uitgesproken faillissementen bereikte een piek van 911 in mei 2013. Daarna was er een dalende trend tot augustus 2017. Tot medio 2020 bleef het aantal faillissementen redelijk stabiel. Een nieuw laagterecord werd bereikt in augustus 2021 met 109 faillissementen. Sinds mei 2022 is er echter een voortdurende stijging te zien.

Internationaal economisch klimaat

Internationale economische factoren spelen een grote rol in de Nederlandse faillissementstrend. Wereldwijde inflatie, de nasleep van de pandemie en geopolitieke spanningen, zoals het conflict in Oekraïne, hebben invloed op de marktstabiliteit. Deze factoren verhogen de kosten van grondstoffen en verstoren toeleveringsketens, wat bijdraagt aan de financiële druk op bedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Europese trends

Ook in andere Europese landen zijn stijgende faillissementstrends zichtbaar. In Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld, worden vergelijkbare stijgingen gerapporteerd . Dit duidt op bredere economische uitdagingen binnen de EU, wat impliceert dat nationale maatregelen mogelijk onvoldoende zijn zonder bredere Europese samenwerking en steun.

Overheidsmaatregelen

De Nederlandse overheid heeft verschillende steunmaatregelen genomen om bedrijven te helpen. Dit omvat belastinguitstel, leningen en subsidies voor getroffen sectoren. Toch is er kritiek dat deze maatregelen niet altijd voldoende zijn om langdurige economische problemen te verhelpen.

Gerelateerde artikelen