GS N-Holland overtraden eigen regels

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben de financiële regels overtreden. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een rapport van de provinciale onderzoekscommissie naar de verdwenen Noord-Hollandse miljoenen.

Het rapport is overhandigd aan Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland. De provincie had 78 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki in IJsland en 20 miljoen bij het Duitse Lehman Bankhaus toen deze banken omvielen.

De onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat de provincie tussen 1 april 2007 en 1 oktober 2008 ten onrechte geen actief risicomanagement heeft gevoerd. Bovendien was er onvoldoende grip op de schatkistbewaarder. Ook de motieven voor een lening van 50 miljoen euro zijn onduidelijk gebleken, zo vindt de commissie.

Volgens de commissie heeft de provincie vorig jaar inschattingsfouten gemaakt na signalen over ontwikkelingen op de geldmarkt en waren er gaten in de provinciale organisatie. Gedeputeerde Staten zeggen in een eerste reactie op het onderzoek dat de commissie niet aangeeft hoe het verlies van 78 miljoen euro bij Landsbanki voorkomen had kunnen worden.

Het college stelt dat het de aanbevelingen van de commissie voor strengere procedures in grote lijnen overneemt en al een aantal verbeteringen in gang heeft gezet. Zo is er extern advies gevraagd voor de invulling van het uitzetten van geld in de toekomst.

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen