Grote vraag naar accountants en business controllers

De vraag naar financieel specialisten is vorig jaar met maar liefst 24 procent gestegen. De meest populaire functies zijn accountant, business controller en finance manager, zo meldt Yacht.

“We zien de vraag naar hoog opgeleide financials in het hele land stijgen”, zegt Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance. “In absolute aantallen is het aanbod van banen in de Randstad het grootst, maar ook in de rest van Nederland kan de financieel specialist makkelijker een baan vinden. In het begin van het jaar zagen we dat het bedrijfsleven, vooral de branche zakelijke dienstverlening, meer vertrouwen kreeg in de economie en investeerde in financials. We zien daarbij dat bedrijven vooral finance professionals zoeken met een veelzijdigheid aan vaardigheden die passen bij de huidige arbeidsmarkt. Die trend zet zich ook door naar de overheid. Hier is de vraag in 2015 met 50 procent toegenomen.”
Coaching
Om ook in de toekomst in de vraag naar financials te kunnen voorzien is het essentieel dat het onderwijs beter aansluit op de arbeidsmarkt. Dokkum: “Op dit moment merken wij bij de starters op de arbeidsmarkt, die instromen in het Yacht Traineeship, dat zij gericht coaching en begeleiding nodig hebben om hun competenties verder te ontwikkelen. Je moet lef en daadkracht hebben om onderwerpen te bespreken buiten de huidige traditionele aandachtsgebieden van de controller. Vanuit het onderwijs krijgen ze nu niet voldoende bagage mee.”
 
 
Business controller als moreel kompas
De vraag naar business controllers ligt 17 procent hoger dan vorig jaar. Maar ook de finance manager is met 6400 vacatures een veel gevraagde professional. Volgens Dokkum zal door verder standaardiseren en automatiseren van administratief werk, de vraag naar de lagere financiële functies in 2016 verder afnemen en de vraag naar de controller als business of strategisch partner verder toenemen. 
‘Advies’ speelt een grote rol in de functie van de controller. Naast opleidingsniveau staat met name het ontwikkelen van competenties centraal. De huidige markt vraagt om professionals die in staat zijn organisaties richting te geven en die weten te innoveren binnen bestaande kaders en wetgeving. “De succesvolle controller van de toekomst werkt als navigator en is het morele kompas van de organisatie. Noodzakelijk is dat ook het onderwijs deze ontwikkeling ondersteunt”, aldus Dokkum.

___________________________________________________________________________

3 interessante opleidingen voor ambitieuze controllers:

1. Gaat u werken als controller of bent u controller?
Heeft u nog geen specialistische opleiding tot controller gevolgd? Wilt u uw kennis op een hoger niveau brengen en uw toegevoegde waarde vergroten? Volg dan de vijfdaagse opleiding Controller in een Week. Meld u direct aan.

2. Het vervolg op Controller in een Week: training De Controller als Businesspartner
Verandert de controller functie in uw organisatie? Of wilt u een nieuwe visie op uw vak opdoen? Volg dan de toptraining De Controller als Businesspartner. Lees meer.

3. Bent u de volgende business controller? 
De opleiding Certified Business Controller leidt finance professionals op in 20 dagen, verspreid over 6 maanden, tot succesvolle business controllers volgens de methodiek van Action Learning. Hoe staat het met uw vakkennis? Bent u er klaar voor om door te groeien naar Certified Business Controller? Doe de test: 10 vragen. Direct meer informatie over de opleiding? Ga nu naar Certified-Business-Controller.nl. 

Voor een vrijblijvend advies neemt u contact op met Ivo ten Hoorn (020-6390008), Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen, of ga direct naar de website van Alex van Groningen.  

Gerelateerde artikelen