Grote bedrijven schuldig aan wanbetaling

Op 1 juli gaat de wettelijke betaaltermijn van 60 naar 30 dagen.

Vanaf 1 juli moeten grote bedrijven de facturen van kleine ondernemers sneller betalen. De wettelijke maximale betaaltermijn gaat van 60 naar 30 dagen. De nieuwe wetgeving volgt op onderzoek van KNAB waaruit blijkt dat veel bedrijven zich weinig aantrekken van betaalafspraken. Bijna de helft van de zzp’ers had in de afgelopen twaalf maanden te maken met opdrachtgevers.

Het zijn vooral de grote bedrijven die de hand lichten met op tijd betalen. Zes op de tien zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, hadden de afgelopen twaalf maanden te maken met wanbetalers. Bij zzp’ers die niet voor grote bedrijven werken, gaat het om vier op de tien.

Bijna de helft van de zzp’ers (47% ) die opdrachten doen voor grote bedrijven kwam de afgelopen tijd een langere betaaltermijn overeen dan hij of zij eigenlijk wilde. De meesten vinden het redelijk om binnen twee tot vier weken betaald te worden voor hun geleverde werk. Bij veel grote bedrijven valt hier niet over te onderhandelen. Die hanteren vaak standaard de maximale betaaltermijn van zestig dagen. Een deel van hen betaalt dan alsnog te laat.