Grootste risico op wanbetaling bij kleine bedrijven
Naarmate de pandemie aanhoudt, neemt het risico op wanbetaling toe bij kleine bedrijven met minder dan vijf medewerkers. Zij vormen samen 93 procent van de mkb-bedrijven. In vergelijking met vorige kwartalen is het risico op wanbetaling bij middelgrote bedrijven (meer dan vijf werknemers) kleiner geworden.
In een eerder onderzoek over 2020 stelde Experian al dat kredietscores een negatieve trend zouden laten zien en dat het aantal faillissementen zou stijgen vanwege de afbouw van steunmaatregelen van de overheid.
De nieuwe gegevens van januari tot maart 2021 laten volgens Experian een nog grotere zorg zien voor de toekomstige gezondheid van het mkb. Er moet volgens Experian beter worden gekeken naar hoe kredietverstrekkers potentiële risico’s kunnen inschatten bij kleinere bedrijven.
Mkb-bedrijven in de reisbranche zien hun kredietrisico het sterkst toenemen. Experian verwacht dat deze branche er het langst over zal doen om te herstellen van de gevolgen van COVID-19.
Het hoogste wanbetalingspercentage wordt nog steeds verwacht in de horeca, maar Experian ziet ook een stijging in de kunst- en cultuurbranche en de financiële dienstverlening. Eenmanszaken lopen de grootste risico’s wat wanbetaling betreft, waardoor de kans groter is dat zij failliet gaan of ervoor kiezen hun zaak vrijwillig te sluiten.
De correlatie tussen de stijgende werkloosheid en het lagere aantal gemelde faillissementen bij mkb-bedrijven is in het afgelopen kwartaal gelijk gebleven. Dit kan betekenen dat bedrijven personeel ontslaan om de cashflow te ondersteunen.
Volgens Experian kan het lagere aantal faillissementen ook te maken hebben met het aantal vrijwillige bedrijfsopheffingen, dat relatief hoog ligt sinds de uitbraak van de pandemie.
Kredietverstrekkers moeten bij het nemen van beslissingen niet alleen op historische gegevens vertrouwen, maar ook rekening houden met realtime data-inzichten en nieuwe datasets om risico’s goed in te schatten en te verkleinen.