Grootste automarkt ter wereld bant verbrandingsmotor

Californië verplicht de elektrische auto vanaf 2035.

Alle nieuwe auto’s die vanaf 2035 in de Amerikaanse staat Californië verkocht worden, moeten emissievrij zijn. Wetgevers in de staat stemden donderdag volgens verwachting voor het plan dat al in 2020 werd geïntroduceerd door gouverneur Gavin Newsom, die spreekt over “het begin van het einde voor de traditionele verbrandingsmotor”.

Amerikaanse media noemen Californië niet alleen de grootste automarkt van de Verenigde Staten, maar ook een voorbeeld voor andere Amerikaanse staten. De kans is groot dat lagere emissienormen uiteindelijk voor een derde van de gehele Amerikaanse automarkt gaan gelden.

De regels gelden alleen voor de verkoop van nieuwe auto’s, die per 2035 vrij moeten zijn van schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een elektrische motor of aandrijving op basis van waterstof. Mogelijk blijft er daarnaast wel beperkte ruimte om plug-inhybrides te verkopen, die naast een elektrische motor ook nog een verbrandingsmotor hebben.

“Iedereen verdient het om een auto te hebben waar je kinderen geen astma van krijgen”, stelde Newsom toen hij de plannen in september 2020 voor het eerst introduceerde. Hij noemt de wetgeving “een van de belangrijkste stappen voor het verdwijnen van de uitlaat zoals we die nu kennen”. 

Voordat de verkoop van nieuwe auto’s met traditionele verbrandingsmotoren per 2035 volledig wordt gestaakt, gelden tussentijdse doelen. Zo moet 35 procent van de nieuwe auto’s die per 2026 worden verkocht aan de regels voldoen, in 2030 gaat het om 68 procent. Volgens persbureau Bloomberg is momenteel 15 procent van alle nieuw geregistreerde auto’s in Californië elektrisch.

(ANP)