Grondstoffen schieten omhoog, producten duurder

Maar vrachtvervoer, gas en rubber werden juist goedkoper.

Grondstofprijzen zijn sterk gestegen in december. Daardoor kenden de prijzen van chemicaliën, energie en metalen (zowel ferro als non-ferro ) een sterkere opleving. Dat stelt IHS Markit in een maandelijks rapport.

De nieuwste prijs- en voorraadmonitor zag negen van de twaalf gecontroleerde grondstoffen stijgen in prijs in december. Deze monitor is een maandelijks rapport dat wereldwijde druk op grondstoffenprijzen en aanbodtekorten monitort.

De grootste stijging werd opgetekend door de polyethyleenprijzen, die stegen 39 procent in december. De prijzen voor ijzererts en polypropyleen stegen ook scherp. Bovendien bereikten de olieprijzen hun hoogste niveau sinds tien maanden Ook de prijzen van non-ferro metalen stegen.

Omgekeerd daalden de vrachtkosten voor de tweede opeenvolgende maand in december toen de druk op de aanvoer afnam. De gasprijs daalde licht, ondanks de toenemende vraag in de wintermaanden, vooral in Azië. Ten slotte daalden de rubberprijzen een fractie. Dat was de eerste prijsdaling sinds april.