Groeijaar 2021 kan niet meer stuk ondanks lockdown

Zelfs bij een krimp van 5 procent groeit Nederland als een tierelier.

Ondanks de vierde golf is 2021 op weg economisch een zeer goed jaar voor Nederland te worden. Zelfs als er in de laatste periode een zware lockdown komt en het bruto binnenlands product alsnog fors krimpt, komt de groei voor het gehele jaar hoog uit.

Bij een krimp van 5 procent in het vierde kwartaal is de jaarlijkse groei nog altijd 3 procent. Het voorbije jaar, 2020, was zó beroerd, dat het dit jaar bijna niet mis kan gaan, schrijft het FD.

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdagavond weer een persconferentie. Bronnen bevestigen berichten in de media dat het kabinet in elk geval overweegt winkels en horeca nog eerder te sluiten, om 17.00 uur.

Het waarschijnlijkste scenario is nog steeds, vijf weken voor het einde van het jaar, dat de groei op zo’n 4 procent uitkomt. Economen zetten al enige tijd in op dat cijfer. Het Centraal Planbureau ging in september uit van 3,9 procent en het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie kwamen vorige week uit op 4 procent.

(ANP)