Groeiende horeca lijdt onder btw en personeelskosten

De horeca heeft de wind in de zeilen, want de sector groeide in het tweede kwartaal 5,5 procent. Maar ondernemer profiteerden daar nauwelijks van. De personeelskosten zijn fors gestegen en drukken steeds zwaarder op de winstmarges van ondernemers. Dit meldt Rabobank.
Ook de voorgenomen BTW-verhoging zorgt voor onrust en onderzoeken, aldus Rabobank. De kostenverhogingen wijzen volgens de bank op een duidelijke negatieve impact voor de sector. Vakanties in eigen land worden duurder en gast zal op zoek gaan naar alternatieven.
CAO-lonen zijn sinds 2020 met 25,1% procent gestegen, aldus Rabobank. Dit percentage ligt hoger voor de werkelijke lonen, door krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat ondernemers lonen harder laten stijgen dan de CAO. Hierdoor nemen de personeelskosten niet alleen absoluut fors toe, maar stijgt ook het percentage loonkosten ten opzichte van de omzet.
Voor de coronaperiode lagen de personeelskosten bij een eetgelegenheid op 30 tot 33 procent van de omzet. Nu is dat 36 tot 40 procent. Waar de prijsstijgingen van de inkoop overwegend goed kunnen worden doorgelegd aan de klant, is dit met de personeelskosten duidelijk anders. De hogere personeelskosten drukken steeds vaker op de marges.
De bank voorspelt dat de groei van de horeca zal doorzetten, zonder dat de situatie voor de ondernemers substantieel verbetert.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?

Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager