Groeiend verloop top-CFO’s

In de eerste helft van 2008 kwamen er 106 CFO posities vrij bij de Fortune Top 1000 bedrijven. Veel van deze vertrekkende CFO's verlaten het finance vak voorgoed. Dit blijkt uit informatie van rekruteerfirma Heidrick & Struggles.

In 2007 kwamen er in totaal 188 CFO functies vrij bij Fortune Top 1000 bedrijven. Daarvan stonden er 46 open in het begin van jaar en kwamen de overige er gedurende de rest van jaar bij.

Het verloop van CFO’s was dus al hoog, maar in de eerste helft van 2008 is het verder toegenomen. In de VS had één op zes grote bedrijven een openstaande positie voor een finance-chief ergens in de eerste helft van 2008. Met de huidige snelheid betekent dit een verloop van 21 procent tegen het einde van 2008.

Heidrick & Struggles is verbaasd over het verloop. Door de strubbelende economie verwachten ze juist dat CFO’s op hun plaats blijven omdat de aandelen en opties op dit moment bij de meeste bedrijven op een dieptepunt staan. Geen ideale tijd om met pensioen te gaan dus.

Toch blijkt uit data van de recruiter dat dertig procent van de vertrekkende CFO’s met pensioen is gegaan en twintig procent bij hun huidige bedrijf in een andere functie zijn gestapt, wat betekend dat de helft van alle vertrekkende CFO’s volledig zijn gestopt met het finance vak.

Toch is de verwachting dat veel ‘gepensioneerde’ CFO’s weer terug zullen keren in de financiële functie. Ook is er door het hoge verloop meer vraag dan aanbod in finance-chiefs waardoor management executives met CFO ervaring sommige van de openstaande posities zullen opvullen.

Heidrick & Struggles kon niet zeggen of de CFO’s vrijwillig of gedwongen vertrokken zijn. Maar gezien de slechte financiële resultaten bij veel grote bedrijven is het logisch te concluderen dat sommige CFO’s gedwongen vertrokken zijn. Bedrijven die presteren veranderen niet van CFO.

Andere belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan het hoge verloop zijn een grotere druk op de functie, veel meer werk en toegenomen juridische eisen. Deze redenen zijn alle drie te wijten aan de toegenomen regelgeving van de overheid in de laatste jaren.

Gerelateerde artikelen