Groei in Frankrijk, krimp in Duitsland
De Franse economie is in het tweede kwartaal onverwacht hard gegroeid. Het bruto binnenlands product (bbp) van de op een na grootste economie van de eurozone groeide met 0,5 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar nam de Franse economie nog minimaal in omvang toe en economen hadden ook nu weer op een kleine groei met 0,1 procent gerekend. De Duitse economie, de grootste van Europa, liet daarentegen een stagnatie zien in het tweede kwartaal.
Het Duitse bbp kwam afgelopen kwartaal uit op nul procent, meldde statistiekbureau Destatis. Het cijfer was slechter dan verwacht. Economen hadden namelijk gerekend op een kleine groei met 0,1 procent. De Duitse economie belandde rond de jaarwisseling al in een recessie. De economie kromp namelijk met 0,4 procent in het laatste kwartaal van 2022 en met 0,1 procent in de eerste drie maanden van 2023, blijkt uit herziene cijfers van Destatis.
De zwakke prestatie van Duitsland in het tweede kwartaal zal volgens economen de twijfels over de toestand van de grootste Europese economie niet wegnemen. Duitsland werd zwaar getroffen door de Russische inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sterke stijging van de energieprijzen.
Duitsland “lijkt vast te zitten in het schemergebied tussen stagnatie en recessie”, zei Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING. “Duitsland staat heel duidelijk achteraan in Europa”, voegde econoom Jens-Oliver Niklasch van LBBW-bank toe. Volgens Niklasch wijzen de signalen voor het derde kwartaal daarbij weer op een krimp van de Duitse economie, en ook op een krimp voor heel 2023.
De sterke groei van de Franse economie kwam volgens ING-econoom Peter Vanden Houte als een verrassing, mede gezien de sociale onrust in het land. De binnenlandse vraag kromp echter doordat huishoudens minder uitgaven. De groei was volgens hem dan ook volledig te danken aan de buitenlandse vraag, waarbij de Franse export met 2,6 procent toenam. Het vooruitzicht voor het derde kwartaal is volgens de econoom ook minder gunstig gezien de sterke daling van de Franse economische bedrijvigheid in juli.
In Spanje en België was sprake van een groeivertraging. Zo groeide de Spaanse economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent, na een herziene groei met 0,5 procent in het eerste kwartaal. De Belgische groei kwam uit op 0,2 procent, tegen 0,4 procent in de eerste drie maanden van het jaar. Half augustus komt statistiekbureau CBS met een raming voor de Nederlandse economie.
(ANP)