Grensregio’s: Meer aandacht voor belastingregime grenswerkers

Grensregio's willen aandacht voor belastingsituatie grenswerkers

Nederland moet betere afspraken maken over het heffen van belasting bij mensen die vanuit huis voor bedrijven over de grens werken. Daarvoor pleiten regio’s langs de grens in een brief aan de verantwoordelijke ministers van Financiën in Duitsland, België en Nederland. Door die afspraken voor de lange termijn moet het werken over de grens aantrekkelijk blijven.

  • spanning tussen nationale belastingen en lokaal werknemerschap
  • bedrijven zoeken werknemers buiten Nederland
  • thuiswerkende grenswerker loopt risico op dubbele belasting

Thuiswerken als grenswerker

Thuiswerken is sinds de coronacrisis steeds populairder geworden. Ook al golden in een groot deel van 2022 geen beperkingen meer, toch lag het aantal afgelegde reizigerskilometers voor woon-werkverkeer 22 procent lager dan voor de crisis. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand. Op Europees niveau zijn daarom afspraken gemaakt om grensoverschrijdende thuiswerkende werknemers te beschermen tegen nadelen van het werken over de grens. [artikel gaat verder na volgende alinea]


Volgens het CBS leveren de Belgische provincies Limburg en Luik de meeste werknemers aan Nederlandse bedrijven. In 2013 ging het om respectievelijk 5% en 3,5% van alle werkenden. Daarbij gaat het in veel gevallen om mensen met de Nederlandse nationaliteit die in België zijn gaan wonen en in Nederland werken. De Nederlandse provincies Zeeland en Limburg volgen op gepaste afstand met rond de 2% grensarbeiders. Vanuit de Duitse grensregio’s wordt relatief weinig over de grens gewerkt. Het meest kwam dit voor vanuit Weser-Ems, grenzend aan Nederland bij Groningen, Drenthe en Overijssel, en vanuit Düsseldorf. Ook tussen het Rotterdamse havengebied en Antwerpen groeit de zoektocht van bedrijven naar personeel.

Steun voor betere regelingen

Toch ontbreken duurzame afspraken, schrijven de Euregio Maas-Rijn en het grensinfopunt Aken-Euroode in hun brief. Hun pleidooi wordt naar eigen zeggen gesteund door andere grensregio’s, grensinfopunten en “vele andere actoren op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt”.

Belastingen zijn rijkszaak

Volgens de Limburgse grensregio moeten afspraken over belastingen namelijk tussen landen onderling worden gemaakt, om zo dubbele belastingen te voorkomen. “Door het gebrek aan regelingen voor belastingen ontstaat de situatie dat vergelijkbare omstandigheden in verschillende grensregio’s tot fundamenteel verschillende belastingen kunnen leiden. Dit verzwakt de positie van werknemers en maakt het werken over de grens minder aantrekkelijk”, betoogt de Euregio.