Grant Thornton: Werkgeversrol leidend voor commissariaat

HR-taken, het houden van toezicht en informatievoorziening aan de RvB zijn de drie belangrijke prioriteiten van commissarissen anno 2014. Het onderhouden van relaties met stakeholders, zoals aandeelhouders en overige belanghebbenden, heeft de laagste prioriteit. Dat blijkt uit de 2014/2015 editie van het 'Commissarissenonderzoek' van Grant Thornton.

Sinds 2011 verricht accountants- en adviesbedrijf Grant Thornton onderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen voor RvC-leden. Dit jaar deden er meer dan 200 commissarissen van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde organisaties mee aan het onderzoek.
Het onderzoek bevestigt een trend die al jaren gaande is binnen het commissariaat: de werkgeversrol van RvC’s wordt steeds belangrijker geacht. Met een score van 8,5 staat de werkgeversrol van de RvC – het selecteren, benoemen, evalueren en remunereren van bestuurders – bovenaan de prioriteitenlijst. “Dit kan worden gezien als een climax van een ontwikkeling die een aantal jaren geleden is ingezet,” aldus Bart Jonker, partner bij Grant Thornton.
In de vorige editie van het onderzoek constateerde Grant Thornton al dat HR-kennis bezig was met een forse opmars in de commissariaatwereld; inmiddels is het net zo belangrijk als het toezicht houden zelf. “Commissarissen doen hun taak tegenwoordig niet meer alleen af met het invullen van hun toezichtfunctie”, zegt Jonker. Hij voegt daaraan toe: “We zien dat de commissarissen meer oog krijgen voor het belang van hun andere taken. Afgezien van het feit dat dit in het belang is van de onderneming, is het ook het ‘eigen’ belang van een RvC. Niet goed functionerend management kost veel tijd evenals vervangingsprocedures. En daarop zit een RvC niet te wachten.”
Bovenaan staan invulling toezichtstaak en de informatievoorziening van de Raad van Bestuur aan de Raad van Commissarissen.
Grant Thornton vroeg respondenten ook naar de onderwerpen die in 2015 de meeste aandacht nodig zullen hebben. Net als afgelopen jaar zal naar verwachting opnieuw de meeste aandacht aan ‘strategie’ worden besteed. Hierna volgen operaties, ‘ingrijpende’ aanpassingen en corporate governance. Bij de not for profit bedrijven zijn bij ‘ingrijpende’ aanpassingen ook genoemd herfinanciering en regelgeving vanuit de overheid.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen