Grafische sector eist regulering postmarkt

Impact van marktregulering op bedrijfsfinanciering

De grafische sector, vertegenwoordigd door het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO), roept de politiek op tot regulering van en toezicht op de zakelijke postmarkt. Deze oproep komt in aanloop naar een belangrijk Kamerdebat over de postwet op 9 oktober 2024. De financiële gevolgen voor bedrijven in de grafische sector zijn aanzienlijk, met stijgende tarieven en verslechterende dienstverlening als grootste zorgen. Dat meldt het ANP.

• KVGO eist regulering zakelijke postmarkt voor Kamerdebat postwet
• PostNL onder vuur voor plannen 48-uurs bezorging zakelijke post
• Grafische sector vreest financiële gevolgen door postmarktveranderingen

Het KVGO heeft een brandbrief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat. Hierin wordt gewezen op de zorgwekkende ontwikkelingen op de zakelijke postmarkt en de negatieve gevolgen voor de grafische sector. De organisatie pleit voor het reguleren van de zakelijke postmarkt en de implementatie van adequaat toezicht.

De grafische sector in Nederland is een belangrijke industrie met aanzienlijke economische impact. De totale omzet is volgens de KVGO ongeveer €3,3 miljard. Er waren in 2022 ongeveer 2.890 bedrijven actief in deze sector. De sector bood in 2022 werk aan ongeveer 20.270 mensen in 2019.

Plannen zorgen voor onrust

De aanleiding voor deze actie is de aankondiging van PostNL om zakelijke post niet meer binnen 24 uur te bezorgen. Dit heeft geleid tot kritische Kamervragen van VVD Tweede Kamerlid Arend Kisteman. Het KVGO vreest dat deze verandering ook zal leiden tot een verhoging van de tarieven voor 48-uurs post, wat verdere negatieve gevolgen zou hebben voor de grafische sector. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Inspanningen achter de schermen

In de aanloop naar het Kamerdebat heeft het KVGO gesprekken gevoerd met diverse beleidsmakers en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De vereniging heeft ook de aandacht getrokken van journalisten, waaronder het Financieel Dagblad, dat om hun mening vroeg over het schrappen van de 24-uurs bezorging in de zakelijke markt.

Kritiek op minister Beljaarts’ aanpak

Het KVGO uit scherpe kritiek op de aanpak van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. Volgens de organisatie erkent de minister weliswaar dat PostNL zich niet aan de wettelijke normen houdt, maar lost hij dit op door de normen te verlagen. Het KVGO stelt dat dit voorbijgaat aan het maatschappelijke en economische belang van een goede postvoorziening.

Uitdagingen en overheidsreactie

PostNL kampt al langer met uitdagingen, waaronder een dalend briefvolume en stijgende arbeidskosten. Minister Beljaarts heeft onlangs zijn ongenoegen geuit over de kwaliteit van de postbezorging, die hij “niet langer acceptabel” noemde. Het plan om PostNL meer tijd te geven voor de bezorging van brieven is bedoeld om de kwaliteit te verbeteren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Impact op zakelijke klanten

Grote zakelijke klanten van PostNL voeren de druk op om de 24-uurs bezorging te behouden. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van de voorgestelde wijzigingen in de postwet, die PostNL toestaan om tot 48 uur te doen over de bezorging van brievenbuspost, zo schrijft de website BusinessInsider.nl.

Bedrijfsfinanciering in een gereguleerde markt

Bedrijfsfinanciering in een gereguleerde markt zoals de financiële sector wordt gekenmerkt door een complex samenspel van regels, toezicht en marktdynamiek. De regulering heeft als doel om de stabiliteit en integriteit van het financiële systeem te waarborgen, terwijl bedrijven tegelijkertijd toegang moeten houden tot voldoende financieringsmogelijkheden.

Invloed van wet- en regelgeving

De Wet op het financieel toezicht (Wft) vormt het fundament voor het toezicht op de financiële sector in Nederland[1]. Deze wet beschrijft de kaders waarbinnen financiële instellingen zoals banken en verzekeraars moeten opereren. Voor bedrijven die financiering zoeken, betekent dit dat ze te maken krijgen met strenge eisen en controles bij het aangaan van leningen of het aantrekken van kapitaal.

Transparantie en informatieverstrekking

Een belangrijk aspect van de gereguleerde markt is de nadruk op transparantie. Bedrijven die effecten zoals aandelen of obligaties willen uitgeven, zijn verplicht een goedgekeurd prospectus te publiceren[3]. Dit document moet beleggers voorzien van alle relevante informatie om een weloverwogen investeringsbeslissing te kunnen nemen. Voor kleinere uitgiftes gelden soms uitzonderingen, maar ook dan moeten bedrijven aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Toezicht en compliance

Financiële instellingen staan onder streng toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat bedrijven die financiering zoeken, indirect ook te maken krijgen met deze toezichthouders. Banken en andere financiers moeten namelijk voldoen aan strenge regels bij het verstrekken van kredieten, wat kan leiden tot langere beoordelingsprocessen en hogere administratieve lasten voor bedrijven.

Marktwerking en concurrentie

Ondanks de regulering blijft er ruimte voor marktwerking. De MiFIR-verordening bijvoorbeeld, stelt eisen aan de transparantie van financiële markten en transacties[2]. Dit moet leiden tot eerlijkere concurrentie en betere prijsvorming, wat uiteindelijk ook gunstig kan zijn voor bedrijven die financiering zoeken.

Alternatieve financieringsvormen

De strikte regulering van traditionele financieringskanalen heeft geleid tot de opkomst van alternatieve financieringsvormen. Crowdfunding en peer-to-peer lending zijn voorbeelden van innovaties die deels buiten het strenge reguleringsraamwerk vallen, maar wel steeds meer aandacht krijgen van toezichthouders.

Uitdagingen voor bedrijven

Voor bedrijven betekent opereren in een gereguleerde markt dat ze moeten investeren in compliance en risicomanagement. Ze moeten niet alleen voldoen aan de eisen van financiers, maar ook rekening houden met de bredere regelgeving die van toepassing is op de financiële sector.

Voordelen van regulering

Hoewel regulering extra lasten met zich meebrengt, biedt het ook voordelen. Een stabiel financieel systeem vermindert de kans op crises en zorgt voor meer vertrouwen bij investeerders. Dit kan op lange termijn leiden tot betere financieringsmogelijkheden voor gezonde bedrijven. Bedrijfsfinanciering in een gereguleerde markt vereist dus een zorgvuldige balans tussen het naleven van regels en het benutten van kansen. Bedrijven die de regelgeving goed begrijpen en hierop inspelen, kunnen ondanks de complexiteit succesvol zijn in het aantrekken van financiering.

Reacties uit de grafische sector

Mark Bonenkamp van het KVGO waarschuwt dat bedrijven en maatschappelijke organisaties die post willen versturen “overgeleverd zijn aan de grillen van een monopolist”. Hij benadrukt dat de minister zich grote zorgen zou moeten maken over de problemen die veroorzaakt worden door de ongereguleerde zakelijke postmarkt.

Petitie en kamerdebat

Op dinsdag 8 oktober 2024 biedt het KVGO een petitie aan in de Tweede Kamer. Deze actie is bedoeld om de zorgen van de grafische sector onder de aandacht te brengen voorafgaand aan het Kamerdebat over de postwet op woensdag 9 oktober. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Internationale context

Hoewel de discussie zich voornamelijk richt op de Nederlandse situatie, is het belangrijk op te merken dat vergelijkbare uitdagingen zich voordoen in andere landen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, worstelt de United States Postal Service (USPS) met soortgelijke problemen rond efficiëntie en kostenbeheersing. De USPS heeft onlangs aangekondigd de bezorgtijden voor bepaalde poststukken te verlengen om kosten te besparen en de dienstverlening te verbeteren, zoals gemeld door The Washington Post.

Toekomst van de postmarkt

De komende weken zullen cruciaal zijn voor de toekomst van de zakelijke postmarkt in Nederland. Het KVGO belooft zich onverminderd in te zetten voor een betaalbare, betrouwbare en bereikbare zakelijke postvoorziening. De uitkomst van het Kamerdebat en de reactie van de overheid op de zorgen van de grafische sector zullen bepalend zijn voor de toekomstige regulering en het toezicht op de postmarkt.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Gerelateerde artikelen