Goedkope valutatransacties bij Nederlandsche Betaal- en Wissel Maatschappij

Valutatransacties voor het MKB zijn een melkkoe voor de grootbanken. Vanaf februari dit jaar biedt valutaspecialist Nederlandsche Betaal- en Wissel Maatschappij haar diensten aan. Daarmee heeft de Nederlandse ondernemer eindelijk een goedkoper alternatief.

De kredietcrisis en de recessie hebben er diep ingeslagen bij het Nederlands Groot-, Midden- en Kleinbedrijf. “We krabbelen uit de crisis. Bedrijven hebben al fors gesneden in de kosten, maar er is nog steeds ruimte voor verdere besparingen.”, aldus Pieter-Jan Datema, mede-oprichter van de Nederlandsche Betaal- en Wissel Maatschappij (NBWM). 
“Valutatransacties zijn daar een goed voorbeeld van.” De drie grootbanken van de Nederlandse markt (ABN Amro, ING en Rabobank) hebben vrijwel het alleen recht op het afhandelen van valutatransacties voor internationaal ondernemende bedrijven. De Nederlandsche Bank verleende in november 2013 een licentie aan NBWM. Vanaf februari dit jaar biedt de valutaspecialist daadwerkelijk haar diensten aan. Daarmee heeft de Nederlandse ondernemer eindelijk een goedkoper alternatief. 

Welke bedrijven behoren tot de doelgroep van de Nederlandsche Betaal- en Wissel Maatschappij?
Datema: “Multinationals krijgen van de grootbanken veelal wel scherpe koersen en scherpe prijzen. Bedrijven die een jaaromzet van 500 miljoen euro of minder komen er bekaaider vanaf. Grootbanken verdienen heel gemakkelijk geld aan valutadiensten voor deze ondernemingen, terwijl de risico’s gering zijn. Valutatransacties voor het MKB zijn een melkkoe voor de grootbanken. Banken hebben de valutamarkt altijd heel goed beschermd, concurrentie was er nooit. Het is een goed bewaard geheim gebleven, waarin veel geld te verdienen was voor hen.Wij willen die markt nu openbreken voor de MKB’er. Wij richten ons exclusief op valutaconversies. Dat kunnen we veel goedkoper verzorgen voor MKB-bedrijven dan de grootbanken. Zie ons maar als de BinckBank van de valutatransacties.”

Is de Nederlandsche Betaal- en Wissel Maatschappij dan zoveel voordeliger dan de grootbanken?
“Wij kunnen echt een flinke besparing genereren voor ondernemers. NBWM kan buitenlandse betalingen en valutaconversies 30 tot 40 procent goedkoper aanbieden. Ondernemers hebben goederen/diensten in het buitenland gekocht en willen dan niet één of anderhalf procent kwijtraken aan de valutaconversie. Helemaal niet als ze om een winstmarge moeten vechten van 5 procent.”
Hoe kunnen jullie die korting realiseren?
Datema: “Het aanhouden van een rekening kost bij ons geen geld. Je opent een rekening, gebruikt hem een paar keer en als je hem dan een tijd niet gebruikt dan wordt er ook niks gerekend. We rekenen ook geen kosten voor aanverwante internationale betalingen. Als een MKB-er een internationale leverancier wil betalen in vreemde valuta dan doen we dat er gratis bij. Maar misschien nog wel belangrijker: onze wisselkoersen zijn gunstiger voor de ondernemer. Dat levert hem al snel grote besparingen. Dat kunnen we omdat onze overhead een fractie is van de grote banken. En onze IT-systemen zijn helemaal state-of-the-art. Er is geen ballast uit het verleden.”
“We bieden transparantie: klanten krijgen van ons een terminal waarmee ze direct zicht hebben op de interbancaire valutakoersen. Daarmee kunnen ze simpel uitrekenen hoeveel ze besparen ten opzichte van hun bank. Op een transactie van één miljoen euro kunnen wij de klant een kostenvoordeel geven van 1.500 tot 8.000 euro. Dus als een bedrijf voor 10 miljoen euro per jaar zaken doet met het buitenland, praat je al snel over een besparingsmogelijkheid van 30 duizend euro en meer.”

Is het afdekken van valutarisico’s ook mogelijk?
Datema: “Uiteraard kan dat ook. En we bieden ook extra service. Onze handelaren zijn echte specialisten met jarenlange ervaring. Zij informeren ondernemers als er relevante ontwikkelingen zijn in de valutamarkt op zijn terrein en geven ook onze visie. De uiteindelijk beslissing is aan de ondernemer, maar we willen graag een actieve sparringpartner zijn ook voor valutatermijncontracten. Bij grootbanken ligt dat helaas vaak anders. In veel gevallen leest een lokale accountmanager van de bank een A4’tje voor dat is opgesteld door het economische bureau van die bank.”
Hoe kan een ondernemer gebruikmaken van de diensten van NBWM?
“Een bedrijf hoeft alleen een gratis rekening te openen bij ons voor zijn valutatransacties. Voor de rest verandert er niets. De ondernemer blijft met zijn andere bankzaken gewoon bij zijn eigen bank.”