Glazen plafond: waar of niet waar?

fallback
· Nederlandse HR managers twijfelen over bestaan glazen plafond; · Quota's voor vrouwen op werkplek is niet gewenst; · Nederlandse bedrijven voorloper in aanbieden van een crècheplaats; · Vrouwen krijgen géén voorkeursbehandeling binnen bedrijven.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van financieel wervings- en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting en is uitgevoerd in 9 landen: Australië, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Dit gebeurde in September/Oktober 2003 en omvat de reacties van 777 Human Resources managers.

Over het bestaan van ‘het glazen plafond’ verschillen de meningen van Nederlandse Human Resources managers. 47% van hen denkt dat het glazen plafond bestaat maar niet in enorme mate en even zoveel managers denkt dat het meer bestaat dan we denken. In Ierland is het opvallend anders en geeft slechts 8% aan dat het glazen plafond meer bestaat dan we denken. 65% zegt dat het voorkomt, maar niet vaak. In België daarentegen zijn de managers eerder sceptisch en geeft 51% aan dat het glazen plafond bestaat. Het hanteren van quota’s voor de hoeveelheid vrouwen binnen een organisatie wordt door de meeste HR managers niet gewaardeerd. 77% van de Nederlandse HR managers is tegen de quota’s en internationaal gezien is dit zelfs 82%.

Werkende moeders worden in de meeste Nederlandse bedrijven niet anders behandeld dan de mannen. 82% geeft aan dat er geen voorkeursbehandeling in bedrijven is tegenover 18% dat een persoonlijk carrièreplan met vrouwen uitwerkt. 16% voorziet zelfs extra coaching/mentoring. Steeds meer internationale bedrijven zorgen ook voor flexibele werktijden om werkende moeders te ondersteunen in hun carrière (63%) en 35% zorgt zelfs voor een duo-baan op managementniveau. In Nederland zorgen bedrijven vooral voor een crècheplaats of een bijdrage in de kosten (64%) om werkende moeders met een carrière te helpen. Op dit vlak loopt Nederland in vergelijking met de andere landen enorm vooruit. In de ons omringende landen is een crèche of vergoeding geenszins een middel om hen te ondersteunen: België 6%, Duitsland 2%, Groot-Brittannië 6% en Frankrijk 7%.

“Ondanks het feit dat Nederland goed scoort op het gebied van de crècheplaats is er nog veel werk te verzetten”, aldus Barbara Kollée, division manager Robert Half Finance & Accounting. “Als we willen dat mensen in de toekomst langer gaan werken, moeten we ook zorgen dat vrouwen hieraan deel kunnen (blijven) nemen. Nederland is nog steeds een van de landen met het laagste percentage vrouwelijke arbeidsparticipatie en bedrijven kunnen er veel aan doen om dit te veranderen. Flexwerken, crècheplaatsen, vergoeding in de crèchekosten, extra coaching/mentoring zijn maar een aantal zaken die vrouwen kunnen helpen om een carrière op te bouwen.”

Robert Half Finance & Accounting is een gespecialiseerd wervings- en selectie bureau voor financiële professionals. Het bedrijf maakt deel uit van de Amerikaanse groep Robert Half International die pionierswerk verricht heeft met werving en selectie van gespecialiseerd personeel. Met meer dan 325 vestigingen in Noord-Amerika, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, voorziet Robert Half Finance & Accounting in gespecialiseerde werving en selectie van midden en hoger financieel personeel. In Nederland heeft Robert Half Finance & Accounting kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.