Gezag werkgever op de werkvloer brokkelt af

Werknemers bijten van zich af nu ze machtig zijn op de arbeidsmarkt.

Werknemers durven zich vaker uit te spreken als zij onrechtmatig worden behandeld door de werkgever. Dat komt door de krappe arbeidsmarkt die ertoe leidt dat de machtspositie van de werkgever kleiner wordt, meldt rechtsbijstandverzekeraar ARAG. Die liet onderzoek doen naar de impact van de krappe arbeidsmarkt op werknemers tussen de 25 en 45 jaar.

Zo geeft 40 procent van de werknemers aan een rechtszaak te overwegen als uitbetaling van loon of vakantiegeld uitblijft. 35 procent zou dat doen bij grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast is er een groep die een rechtsgang overweegt als de werkgever moeilijk doet over vakantiedagen of verlofuren.

Vooral dat laatste is iets wat werknemers door de krappe arbeidsmarkt steeds vaker ervaren, merkt arbeidsrechtspecialist bij ARAG Hanneke Boesveld. Door het personeelstekort als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, hebben werkgevers moeite om de planning rond te krijgen. Maar Boesveld benadrukt dat het wettelijke uitgangspunt is dat de wensen van de werknemer leidend zijn bij het opnemen van vakantiedagen.

Veel werknemers gaan er daarentegen niet vanuit dat er een conflict ontstaat. Zo verwacht 30 procent minder snel problemen te krijgen met de baas omdat hij lastig aan nieuw personeel kan komen. Eenzelfde percentage geeft aan te verwachten dat de werkgever sneller instemt met aanpassingen in het contract vanwege het personeelstekort.

“Wel raad ik aan om je altijd bewust te zijn van je wettelijke rechten en de afspraken in je contract en cao, voordat je je uitspreekt tegen je werkgever”, adviseert Boesveld. “Daarnaast blijft het conflict vermijden en samen in gesprek te gaan altijd het prettigste voor alle betrokken partijen.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen