Geopolitieke instabiliteit bedreigt bouwsector

Geopolitieke instabiliteit en harder wordende concurrentie zijn wereldwijd grote uitdagingen voor de bouwsector, aldus 350 bouwdirecteuren.

De consultant, broker en solutions provider Willis Towers Watson onderzocht onlangs door middel van de Construction Risk Index de meest significante trends en dreigingen binnen de sector.

Politieke verdeeldheid over bijvoorbeeld de Brexit, de Dakota pijpleiding, de Amerikaanse en Franse verkiezingen of ongewisse uitkomsten van referenda, zorgt voor geopolitieke instabiliteit die ook in Nederland zijn uitwerking heeft. Dit wordt gezien als grootste bedreiging voor de bouwsector. Zo veroorzaakt niet consistent beleid onzekerheid over overheidssteun en -financiering, uitstel en vertragingen van projecten, veranderingen in strategie en de verplichting om lange termijn investeringen aan te gaan.

Concurrentie en risicomanagement
De tweede grootste zorg voor de Europese bouwsector is toenemende concurrentie. De directeuren erkennen dat een gezonde markt hen voordelige groei en diversiteit kan bieden, ook buiten de landsgrenzen. Toch zien zij de constante stroom van nieuwe, internationale spelers die toetreden tot hun markt, als een uitdaging. De bedrijven proberen competitief te blijven door binnen hun vakgebied uit te breiden of samen te werken met partners. 

Eugene Koster, Director Construction bij Willis Towers Watson: “De bestuurders in de bouw moeten constant anticiperen op meer en andere concurrentie, door bijvoorbeeld hun strategieën voor risicomanagement erop aan te passen. Juist nu traditionele verzekeringsprogramma’s, als sluitstuk van het risicomanagement proces, onvoldoende blijken, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over lokale risico’s, gebruiken en wet- en regelgeving in nieuwe markten.”

Gevolgen digitalisering ontkend
Een derde punt waarop de sector werd ondervraagd, zijn digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zoals BIM, smart building en 3D-printen. De marktleiders cijferen de risico’s die deze ontwikkelingen teweegbrengen, weg. “Dit ondanks een aangetoond verhoogde dreiging voor cyberaanvallen en datalekken van persoonlijke gegevens”, aldus Koster. “Door een toename in het gebruik van technologie is de sector kwetsbaarder geworden. Er bestaat een groter risico op het verlies van data, zowel in de technische ontwerp- als uitvoerfase. Verlies van data kan rampzalige gevolgen hebben. De bewustwording hierover en werknemers trainen over mogelijke cyberbedreigingen, zouden wezenlijke onderdelen van de cyberbeveiligingsstrategie van elk bedrijf moeten zijn. Het is belangrijk dat werknemers geholpen worden om cyberaanvallen effectief te kunnen identificeren, melden en oplossen.”

Gerelateerde artikelen