Geld, talent en ambitie fnuiken jonge bedrijven

Geld, talent en ambitie fnuiken jonge bedrijven
Te weinig groei teistert jonge bedrijven met een waarde van 300 miljard.

Jonge techbedrijven kwijnen weg door gebrek aan kapitaal en talent. Nederland dreigt achter te lopen op andere landen wat betreft de ontwikkeling van de technologiebranche. Dat stelt Techleap.nl, een organisatie die jonge bedrijven aanjaagt.

Volgens de organisatie hebben investeerders vorig jaar 5,6 miljard euro in jonge bedrijven gestoken. Dat is ruim drie keer meer dan in 2020. Nederland telt ongeveer 11.000 nieuwe ondernemingen die bij elkaar meer dan 300 miljard euro waard zijn.

Toch lukt het maar één op de vijf beginnende bedrijfjes om door te groeien en dat is minder dan in andere landen. Dat ligt volgens Techleap.nl aan de beschikbaarheid van talent en de toegang tot kapitaal in de vroegste fase.

Maar het komt ook doordat ondernemers vaak ambitie lijken te missen en meer nadruk leggen op het starten van een bedrijf en het bereiken van autonomie, dan het succesvol laten doorgroeien.

De organisatie kijkt naar de politiek. Het nieuwe kabinet trekt miljarden uit voor onder meer klimaat en zorg, maar in de plannen ontbreekt de rol van het innovatieve bedrijfsleven in het oplossen hiervan, net als de middelen en ideeën om bedrijven uit de nieuwe innovatieve economie dit te laten aanjagen, aldus Techleap.