Geen Paniek bij Corona Control

Het onvermijdelijke arriveert ook als je wendbaar en weerbaar bent. Sta daarom open voor nieuwe kansen.

Een serie blogs over control.

BLOG – Een paar weken geleden schreef ik in mijn onnozelheid een blog over Corona Control. Door het te hebben over een mogelijke Zwarte Zwaan gaf ik al een hint voor de mogelijk ondenkbare impact die dit virus zou kunnen gaan hebben op onze economie.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Inmiddels ligt de economie voor een groot deel plat, grote evenementen zijn afgelast. Het is nog even wachten op het Songfestival en de Olympische Spelen, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Wellicht gaat heel 2020 in de ruststand en gaan we pas weer verder als het 2021 is. Gewoon een jaartje op default. Terug naar de 0-stand.

Je zal maar controller zijn in dit soort tijden. Zitten ze toch naar jou te kijken wat er nu moet gebeuren. Jij bent toch altijd in control? En wat nu dan? Horeca dicht, geen theaters en filmzalen, niet naar de sauna, vakanties opgeschort, geen school, geen bloemen naar het buitenland. Alleen de zorg draait op volle toeren met ongeplande spoedopnames. Hoe gaan we dit betalen? Wie heeft er voldoende liquiditeit en durft dit uit te geven? Salarissen gaan gewoon door, de energienota komt met alle andere rekeningen normaal binnen. Cash Outflow stroomt door en tegelijkertijd droogt de Cash Inflow vrijwel volledig op.

Wendbaarheid lijkt hier weinig soelaas te bieden. Weerbaarheid ietsjes meer. Wie er nog vet op de botten heeft zingt dit misschien wel uit. Alhoewel, een heel jaar? Gelukkig heeft de belastingdienst wat goed te maken en komt er belastinguitstel. Wel een klein beetje rente (bijna 0), maar dit geeft lucht. Ook komen er financieringsmaatregelen met overheidsgarantie. Ook dat moet wel een keer worden terugbetaald, maar dat geeft weer wat adem aan bedrijven op weg naar intensieve zorg. Daarnaast nog een aantal maatregelen voor ZZP’ers en werknemers thuis. De regering doet zichtbaar haar best om bedrijven uit de gevarenzone te houden.

Omgaan met nieuwe omstandigheden

Toch zie ik mooie voorbeelden van echte flexibiliteit. Restaurants schalen op met thuisbezorgactiviteiten. Soms gecombineerd met armenzorg voor overtollig voedsel. Trainingsbureaus starten versneld met Online-leeromgevingen. Distance learning is nog nooit zo actief toegepast. Het was er al jaren, maar samen in een zaaltje is toch zo fijn dat we het nooit een kans hebben gegeven. Als dit een paar maanden duurt, willen we misschien niet meer terug en gaan we voortaan op afstand vergaderen, trainen en werken. Is het stikstofprobleem ook gelijk opgelost.

Deze periode gaat leren hoe ondernemers omgaan met nieuwe omstandigheden. Onder extreme druk wordt alles vloeibaar. Daarom zijn naast alle ellende en vervelende omstandigheden nieuwe kansen zichtbaar voor hen die ze zien en willen grijpen. Blijf ondertussen ook omzien naar elkaar en let vooral op hen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.  

Geen Paniek bij Corona Control: ook 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen