Gebrek aan krediet ontmoedigt ondernemerschap in Nederland
Dat blijkt uit recent onderzoek van Regus, ’s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekoplossingen. Het onderzoek laat zien dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf essentieel is voor economische groei. Ondanks allerlei risicovolle initiatieven en projecten, laat het toch zien over een onwrikbare ondernemersgeest te beschikken.
Het onderzoek is gehouden onder ruim 26.000 managers en ondernemers in 90 landen. De grootste ontmoediging in het ondernemen en het opzetten van een onderneming is volgens hen het gebrek aan kredietmogelijkheden (77%). Te veel bureaucratie komt op een tweede plaats: te nemen obstakels als ondernemers een bedrijf willen opzetten (72%), gevolgd door de economische omstandigheden (66%). Meer dan tweevijfde van de Nederlandse ondernemers gaf ook aan dat het gebrek aan overheidssteun en marktdominantie door grote corporaties serieuze barrières zijn om zelf te kunnen slagen.
Tom Tempelman, algemeen directeur Regus Nederland, zegt: “We mogen die ondernemers dankbaar zijn. Wie weet hoe de economie ervoor zou staan als zij op veilig zouden spelen en net als hun grotere concurrenten met ‘meer middelen’ zouden inkrimpen. De uitdagingen waarvoor ze staan, zijn niet nieuw, maar het geeft wel aan dat de initiatieven voor staatssteun onvoldoende impact hebben gehad, ondanks de inspanningen van de overheid.”
Kleine en middelgrote bedrijven zijn belangrijke groeimotoren die tot 99% van de bedrijven en 40% tot 50% van het BBP uitmaken. In Nederland vormen ze 99,7% van de bedrijven. Wereldwijd wordt 50% van alle banen gecreëerd door kleine en middelgrote bedrijven, maar desondanks ontvangen ze maar een klein aandeel van de investeringen in de G20.
Tom Tempelman van Regus voegt toe: “Ondernemingen moeten veerkracht tonen om door de risicovolle tijd te komen en succesvol te zijn. Zonder de steun van de overheid moeten ondernemers flexibel blijven werken om lange huurcontracten te voorkomen en werkkapitaal vrij te maken, zodat ze zich kunnen richten op groei.”
Bron: Regus