Gasprijs na anderhalf jaar onder de 50 euro

Er is vertrouwen dat de voorraden groot genoeg zijn voor de winter.

De Europese gasprijs is vrijdag verder gedaald en zakte voor het eerst in zeventien maanden onder de 50 euro per megawattuur. De daling volgt op het groeiende vertrouwen dat Europa genoeg voorraden heeft om de winter door te komen zonder rantsoeneringen van de brandstof.

Op de belangrijke Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs per megawattuur vrijdagochtend met bijna vijf procent tot 49,50 euro. Dat is de laagste prijs sinds eind augustus 2021. De gasprijs is dit jaar al met 35 procent gedaald. Op het hoogtepunt van de energiecrisis eind augustus vorig jaar moest nog ruim 300 euro per megawattuur worden betaald.

Afgelopen woensdag trad het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie in werking. Dat plafond moet helpen om pieken in de gasprijs tegen te gaan. Door de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa ging de prijs vorig jaar keihard omhoog, waardoor veel huishoudens en bedrijven moeite hadden om de energierekening te betalen.

Vanwege de milde winter, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goedgevulde gasvoorraden is de gasprijs al langere tijd aan het dalen. Naast het relatief milde winterweer gebruiken consumenten en bedrijven ook minder gas vanwege de hoge prijs die ze moeten betalen.

Bij langdurig koud weer zou de gasprijs nog wel kunnen stijgen voor het einde van de winter of als er nieuwe leveringsproblemen optreden. De concurrentie met Azië voor lng kan de prijs ook nog opdrijven. Zo meldde olie- en gasproducent Shell deze week dat de toegenomen vraag vanuit Europa naar lng de concurrentie met Azië zal vergroten, terwijl het nieuwe aanbod van lng de komende twee jaar beperkt zal blijven. Voorlopig lijken de hoge opslagniveaus in Europa echter een stevige buffer te bieden om een gastekort deze winter te voorkomen.