Gasprijs maakt een snoekduik vlak voor Nieuwjaar

Amerikaans gas vangt het tekort aan Russisch gas op.

De Europese gasprijs is donderdag plots flink gedaald. Waarschijnlijk komt dat doordat er minstens tien en mogelijk tientallen schepen vol met Amerikaanse lng, oftewel vloeibaar gemaakt aardgas, op weg zijn naar Europa.

Dat extra gas kan volgens kenners als compensatie dienen voor de gebrekkige leveringen uit Rusland. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, liep in de loop van de dag terug tot zo’n 133 euro.

Dinsdagmiddag piekte de gasprijs nog op bijna 188 euro. Toen bereikte de gasprijs een nieuw recordniveau doordat er geen gasleveringen waren via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud stuwde de prijs.

Dat de prijzen nu weer hard dalen komt volgens deskundigen van adviesfirma Inspired Energy niet alleen door het nieuws over de schepen. Zij denken dat de prijzen ook omlaaggaan door speculatie dat sommige handelaren bepaalde posities zouden willen sluiten in aanloop naar de feestdagen. In deze periode van het jaar is de handel doorgaans ook wat dunner, en dat kan voor extra volatiele prijzen zorgen.

Toch liggen de prijzen nog altijd fors hoger dan voorheen. Dit jaar zijn de gasprijzen in Europa namelijk meer dan verzesvoudigd. Dit komt omdat Rusland de voorraden aan banden legde, net toen de door pandemie getroffen economieën weer opengingen en de vraag naar energie sterk toenam.

Een sector als de glastuinbouw is hard geraakt door de situatie. Niet alleen worden tuinders in de portemonnee getroffen, ook is er steeds meer vrees voor een tekort aan gas. Donderdag overlegde de branche nog met het ministerie van Economische Zaken over de vraag wat te doen als het gas echt op is.

(ANP)