‘Fusie Zeeuwse ziekenhuizen onvermijdelijk’

Volgens directeur Rob Zomer van Ziekenhuis Walcheren is een fusie met het Oosterschelde Ziekenhuis onvermijdelijk. Hij sprak namens de leiding van de twee Zeeuwse ziekenhuizen. Hiermee reageert hij op de eis van vakbond Abvakabo dat de raden van bestuur van de ziekenhuizen onmiddellijk moeten opstappen.

Volgens Abvakabo-bestuurder Marlieze Warnaar is het vertrek van de raden van bestuur de enige manier om de ziekenhuizen te redden. Zomer is het hier niet mee eens. ‘Het fusieproces speelt al sinds 2006. Dat bracht voor het personeel onzekerheid met zich mee, daar ben ik me zeer bewust van. Maar een dezer weken beslist de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of de fusie is toegestaan.’

De directeur wijst er op dat een groot deel van de afdelingen al is samengebracht in één servicecentrum. Volgens Warnaar proberen de bestuurders hun plannen ten koste van alles door te drukken. ‘Ze lijden aan tunnelvisie en zijn niet meer in staat alternatieven te bekijken. Ze reageren paniekerig op alle kritiek en intimideren het personeel.’

Volgens Warnaar nemen veel personeelsleden ontslag en zoeken patiënten hun heil elders. ‘Nog even en er valt niets meer te fuseren’, zegt ze. Volgens de vakbond verslechtert de financiële situatie van de ziekenhuizen in rap tempo.

Andere noodlijdende ziekenhuizen, de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad, werden kort geleden overgenomen door een particulier bedrijf dat nu fors saneert in onder meer het personeelsbestand.

Ook bij de Zeeuwse ziekenhuizen hebben zich particuliere overnamekandidaten gemeld. Maar Zomer zei dat er geen enkele reden is voor een overname door particuliere partijen.

Gerelateerde artikelen