Fraude als gevolg van crisis neemt toe
In Nederland verwacht 31% van de ondervraagden dat het aantal fraudegevallen de komende jaren zal toenemen, waarbij meer dan de helft van de respondenten verwacht dat dit veroorzaakt wordt door medewerkers die profiteren van de crisis.
Voor Europa als geheel verwacht 55% van de ondervraagden een toename van fraude. Opvallend is dat 29% van deze respondenten als reden hiervoor aangeeft dat zij het management van hun bedrijf niet vertrouwen. In Nederland heeft 18% van de werknemers een gebrek aan vertrouwen in het management.
Ook een wijzigende organisatiestructuur en niet op elkaar aansluitende procedures maken de weg vrij voor frauduleus gedrag. Als bedrijven werknemers laten afvloeien of als de eigendomsstructuur van de onderneming als gevolg van fusies of overnames wijzigingen ondergaat, kunnen er lacunes optreden in de financiële controle.
In Nederland denkt 38% van de respondenten dat normale regels en procedures mogelijk over het hoofd gezien worden als collega’s gedwongen worden ontslagen. De helft van de respondenten is van mening dat een fors hogere werkdruk en een ondermijnde moraal het risico op fraude verder doet toenemen.
De ondervraagde werknemers menen dat het management niet het goede voorbeeld geeft maar eigenlijk onderdeel is van het probleem. In Nederland geeft 62% van de ondervraagden aan redenen te hebben om te twijfelen aan de integriteit van het eigen management. Voor heel Europa ligt het vergelijkbare percentage zelfs op 69. Van de werknemers in Nederland en Europa vindt 29 respectievelijk 42% dat het grootste frauderisico zich voordoet op het niveau van het senior management.
Het onderzoek wijst tevens op een zorgwekkende trend in wat werknemers als aanvaardbaar gedrag beschouwen. Van de Europese ondervraagden vindt de helft een of meer vormen van onethisch gedrag aanvaardbaar, terwijl een kwart meent dat het geven van steekpenningen geoorloofd is om deals binnen te halen. “Het lijkt erop dat de huidige recessie de tolerantie ten opzicht van onethisch handelen vergroot”, zegt Angelique Keijsers van Ernst & Young Fraud Investigation & Dispute Services. “Dat is een serieus risico. Zeker nu uit ons onderzoek blijkt dat de autonome gevolgen van de crisis het risico op fraude binnen ondernemingen doen toenemen.”