Frankrijk: “Lagere economische groei en hogere bezuinigingen”

Overheidssteun maakt Frankrijk hot voor multinationals
Franse economie, overheidsuitgaven en investeringen gaan omlaag

De Franse regering heeft aangekondigd dat het zijn economische groeiprognoses naar beneden bijstelt en extra bezuinigingen zal doorvoeren. Dit besluit werpt een schaduw over de plannen van president Emmanuel Macron om de Franse economie te stimuleren en de overheidsfinanciën te verbeteren.

  • Macron vermijd belastingverhogingen
  • Belastingverlagingen voor middenklasse blijven gehandhaafd
  • Bezuingingen worden heroverwogen binnen ministeries

Volgens Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, is het niet langer realistisch om dit jaar uit te gaan van de eerder voorspelde groei van 1,4 procent. De nieuwe prognose wijst op slechts 1 procent groei van de economie. Als gevolg van lagere belastinginkomsten moet Frankrijk ook nog eens 10 miljard euro extra bezuinigen om zijn begrotingsdoelstellingen te halen, aldus Le Maire.

Tegenvallende vooruitzichten treffen Macron’s beleid

De neerwaartse bijstelling van de groeivoorspellingen vormt een grote tegenslag voor president Macron. Zijn beleid om de Franse begroting te verbeteren zonder bezuinigingen of belastingverhogingen lijkt hierdoor onder druk te komen staan. Macron was tot dusver van plan om te vertrouwen op een sterkere economische groei als gevolg van gunstige hervormingen voor het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt.

In 2021 was de Franse economie de op twee na grootste afnemer van Nederlandse goederen, goed voor 8,1% van onze uitvoer. Daarnaast was Frankrijk de op zes na grootste leverancier voor Nederland, goed voor 3,6% van onze invoer. De aantrekkelijkheid van Nederland voor Franse buitenlandse investeringen blijkt ook uit het feit dat Nederland in 2020 het op een na grootste gastland was voor Franse investeringen, met een totaalbedrag van 193,6 miljard euro.

Extern economisch klimaat bemoeilijkt plannen

De moeilijkheden bij het uitvoeren van deze plannen worden deels toegeschreven aan een zwakkere vraag naar Franse goederen en diensten vanuit het buitenland. Le Maire wees op factoren zoals de “duidelijke economische vertraging” in China en “een recessie in 2023 in Duitsland” als redenen voor de verslechterde vooruitzichten.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen