FNV: ‘Winstgroei bedrijven overtreft personeelskosten’

Lonen stegen in 2021 net zo hard als prijzen
Loonstijging lager dan winststijging

De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen, terwijl de personeelskosten slechts met 5 procent toenamen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Jaarverslag van de BV Nederland 2023’, gebaseerd op jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven, gepubliceerd door vakbond FNV.

  • Bedrijfswinsten stegen 11% in 2023.
  • Personeelskosten namen slechts met 5% toe.
  • Uitkeringen aan aandeelhouders bleven hoog.

De winstgroei van 11 procent in 2023 volgt op een groei van 36 procent in de periode 2019-2022. Opvallend is dat deze groei plaatsvond terwijl de omzet in 2023 gelijk bleef. Petra Bolster, bestuurslid en internationaal secretaris bij FNV, benadrukt: “Bedrijven maken minder kosten en halen meer winst op, terwijl de boodschappen duur blijven en wij als samenleving steeds meer betalen.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Toenemende kloof tussen werknemers en bedrijfswinsten

De vakbond waarschuwt voor een groeiende kloof tussen de salarissen van werknemers en de winsten van bedrijven. Bolster merkt op: “Terwijl gezinnen zich zorgen maken over hun rekeningen, halen bedrijven steeds grotere winsten binnen.” [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Belastingdruk en uitkeringen aan aandeelhouders

Bedrijven beweren vaak dat hun verdienvermogen onder druk staat, maar de winstcijfers vertellen een ander verhaal. FNV constateert dat bedrijven naar verhouding minder belasting betalen, omdat de winst na belasting harder steeg dan de winst voor belasting. Ondertussen stabiliseerden de uitkeringen aan aandeelhouders in 2023 op een hoog niveau.

Gerelateerde artikelen