FNV eist loonsverhogingen van 14,3 procent

Vakbond FNV wil de koopkracht op peil houden. 

De FNV vindt dat automatische prijscompensatie in alle cao’s ingevoerd zou moeten worden, “zodat mensen voortaan standaard kunnen rekenen op behoud van hun koopkracht.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder op de dag bekend dat de inflatie vorige maand iets is teruggelopen vergeleken met september, tot 14,3 procent.  “Dit is voor het komend jaar het uitgangspunt voor wat we op tafel leggen”, stelt de bond. 

De vakbond stelt dat de inflatie ongekend hoog is en dat daarom “een flinke loongolf bittere noodzaak” is. “Gelukkig kunnen veel bedrijven dat ook betalen.” Daarbij wijst de FNV op de schaarste van werknemers. “We hebben momentum: er is schaarste. Mensen lopen weg als ze elders meer kunnen verdienen”, vervolgt de organisatie.

“Er is geen one-size fits-all looneis te plakken op alle cao’s”, reageren VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring. Daarbij stellen ze dat “dit soort structurele hoge looneisen in de huidige onzekere economische situatie niet helpen.”

Volgens de werkgeversorganisaties moet er per cao bekeken worden wat verstandig en realistisch is. “Zeker in de huidige uitdagende tijden waarin sommige sectoren het zwaar hebben en de hoge prijzen maar beperkt krijgen doorberekend”. Automatische prijscompensatie noemen de werkgevers onverstandig, net zoals veel economen dat doen.