FM Dag 2024: Hoe ziet de next step in finance volgens Pleo eruit?

Pleo voor innovatie, transformatie, efficiëntie en toekomst in zakelijke uitgaven

Vooruitkijkend naar de next step in finance was het thema van deze orakelsessie tijdens FM Dag 2024. Maar daar waar Frieda van Belle van Het Strategiekantoor vooral externe ontwikkelingen in kaart bracht en grote vergezichten schilderde, vertelde Raymond Hüner van PLEO Technologies over hun direct toepasbare financiële oplossing om bedrijfsuitgaven en onkosten makkelijk, snel en overzichtelijk in de hand te houden.

Deze performance orakel sessie werd ondanks het latere tijdstip in de middag erg goed bezocht en er moesten zelfs stoelen bijgezet worden. Blijkbaar is er veel interesse in de technologische ontwikkelingen en vanuit 2 verschillende uitgangspunten vertelden de orakels over nieuwe uitdagingen, slimmere systemen, de nieuwste technologieën en waarom deze al dan niet relevant zijn voor CFO’s en financieel managers.

“Met wat voor type change heb je te maken?”

Van Belle gaat flitsend snel van start met deze sessie en vuurt verschillende vragen op de financials in de zaal af inzake de nieuwste technologische ontwikkelingen en de mate van preparedness van hun bedrijven inzake volatiliteit en technologische ontwikkelingen. Dat de volatiliteit in de wereld is toegenomen en ook wel voorlopig zo zal blijven lijkt een vaststaand gegeven en wat bij alle veranderingen erg kan helpen is om de diverse soorten veranderingen in kaart te brengen. Zijn het externaliteiten? Betreft het veranderingen in de sector waar je bedrijf werkzaam in is? Zijn het veranderingen van de klantenvoorkeuren? Welke technologische veranderingen zitten er aan te komen en welke technologische veranderingen dienen serieus genomen te worden? Vooral deze laatste vraag houdt adviseur Strategie en Digitale Transformatie van Belle van Het Strategiekantoor erg bezig.

Metaverse is here to stay, see you there!

Dat het Metaverse serieus genomen moet worden staat voor van Belle als een paal boven water. De relevantie van deze virtuele wereld(-en) wordt in haar optiek vaak erg onderschat. Wereldwijd is er inmiddels meer dan 120 miljard geïnvesteerd en een bedrijf als Nike maakt reeds honderden miljoenen omzet in de Metaverse; het is inmiddels een complete waarde creatie-arena. De toepassingen zijn legio; entertainment, gaming, shopping, marketing, Learning & development en workrooms & conferencing. Bij deze laatste vraagt van Belle zich hardop af of een dag als deze niet over een aantal jaren compleet online in deze virtuele wereld zal plaatsvinden. Richting de zaal stelt ze de vraag welke kansen jij voor de Metaverse ziet in jouw bedrijf? Op een fundamenteler niveau zou de vraag rondom de diverse ontwikkelingen moeten zijn of ze al dan niet relevant zijn voor jouw bedrijf maar juist hoe het bedrijf fundamenteel vooruit gebracht kan worden!

PLEO, de ultieme Business Card

Raymond Hüner van PLEO Technologies nam hierna het stokje over en presenteerde de innovatieve manier van PLEO Technologies om bedrijfskosten snel, makkelijk en inzichtelijk te implementeren, te administreren en inzichtelijk te maken met hun app. Het is een all round oplossing waarmee papieren bonnetjes en handmatige boekingen verleden tijd zijn. Een platform voor alle onkosten van de werknemers die ook geïntegreerd kan worden met accounting systemen zoals Exact & Oracle, en is hiermee een mooi voorbeeld van de digitale transformatie. De film die Hüner liet zien was zonder meer wervelend en voor de CFO die hier meer van wil weten is er het CFO Handboek 2024 met handreikingen, inzichten en succesverhalen.

“The Great reshuffle”

Tijdens de vragensessie werden verschillende zaken aangestipt en besproken. Hoe kan je goed advanced analytics inzetten in je bedrijf; zorg ervoor dat de innovatie connected is waardoor er kennis uit data te behalen valt. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de ESG-rapportages vanuit de overheid, maar ook vanuit de investeerders. Zorg ervoor dat de data-analyses die hiervoor nodig zijn goed zijn ingeregeld. Het leek erop dat veel van de aanwezigen nog de kat uit de boom keken, maar de boodschap van de orakels was om niet af te wachten maar actief hierop in te springen en zelf het ontwerp hiervan op te pakken. De 4 gezichten van de CFO (Steward, operator, Strategist & Catalyst) die Deloitte heeft geïdentificeerd kwamen ook ter sprake, welke pak je zelf en welke is essentieel voor jouw bedrijf. Ook kwamen nieuwe technologieën ter sprake die inmiddels door een enkele worden gebruikt zoals ChatGPT & Co-Pilot voor voornamelijk samenvattingen en Fireflies, een ai-tool voor het maken van notities. Hüner van PLEO vertelde dat zijn bedrijf geen gebruik meer maakt van e-mail maar alles doet via Slack, een soort zakelijke WhatsApp, en van Belle was erg gecharmeerd van Mid Journey, een programma wat plaatjes produceerd op basis van promts, ideaal voor het maken Powerpoints.

Kortom, dat de rol van de Digital Transformation Officer nog lang niet is uitgespeeld en in belang alleen maar toeneemt moge na deze sessie wel duidelijk zijn!

Gerelateerde artikelen