Fiscus start aanmaningen bij coronaschulden, benadert banken

Geen verhoging belastingen door fiscale strop
Volgende week wordt druk richting ondernemers opgevoerd

De fiscus heeft aangekondigd om vanaf volgende week aanmaningen te sturen aan ondernemers met achterstallige coronaschulden. Voor elke vordering wordt een aparte aanmaning verstuurd. Meerdere aanmaningen tegelijkertijd of vlak achter elkaar zijn mogelijk, zo klinkt het dreigement.

  • ondernemer kan meerdere aanmaningen tegelijk krijgen
  • ondernemer ontvangt kwartaaloverzicht belastingschuld
  • niet reageren kan leiden tot dwangbevel of beslaglegging

De aanmaningen gelden voor alle schulden waarvoor bijzonder uitstel is verleend in een eerder stadium. Heeft een ondernemer bijvoorbeeld twee jaar lang bijzonder uitstel gekregen van de btw die per kwartaal wordt geïnd, dan kan de ondernemer daarover acht aanmaningen verwachten. Dat worden er zelfs 24 als de ondernemer maandelijks geacht wordt de btw af te dragen. “Deze aanmaningen voor de btw sturen wij allemaal op hetzelfde moment”, aldus de Belastingdienst. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Problemen ontstaan vaak vanwege verkeerde aannames; zeker in tijden van geopolitieke onvoorspelbaarheid, financieel-economische onzekerheid en de onbekende gevolgen van tech. Het is voor CFO’s, financieel directeuren en high level controllers dan ook van groot belang om vooronderstellingen duidelijk in kaart te brengen en te toetsen. Het herfst-event Leadership in Finance 2023 staat daarom in het teken van Check your Assumptions (at the Door).

Geeft u leiding aan een bedrijf met een minimale omzet van 75 miljoen euro, dan bent u op dinsdag 31 oktober van harte welkom in Bussum om in een uniek netwerk geïnspireerd te raken door het relevante en onderhoudende programma aan sprekers. Meld je nu vrijblijvend aan.


Fiscus benadert bank van ondernemer

Verder ontvangt elke ondernemer met schulden een driemaandelijks schuldenoverzicht. In oktober volgt er weer eentje. Ondernemers die niet reageren kunnen daarna een dwangbevel verwachten. Reageert een ondernemer niet, dan kan de Belastingdienst de bank van de ondernemer opdracht geven om de belastingschuld te betalen uit de tegoeden van de ondernemer. Een andere optie is beslaglegging op de eigendommen van de ondernemer.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen