Fiscale sluiproute voor dga’s dicht door bonusverbod

Fiscale sluiproute voor dga’s dicht door bonusverbod
De werkkostenregeling voor dga geldt mogelijk als verboden bonus. Deze fiscale route is illegaal als de onderneming coronasteun geniet.

Veel dga’s die de werkkostenregeling tegen het eind van het jaar gebruiken voor een onbelaste uitkering aan zichzelf, overtreden mogelijk de wet. Dga’s die in loondienst zijn van hun eigen BV gebruiken de vrije ruimte van de werkkostenregeling vaak om vermogen uit hun BV onbelast naar privé over te hevelen. Zo besparen zij belasting. Maar in geval van coronasteun overtreden zij hiermee het bonusverbod.

Hiervoor waarschuwt Alfa Accountants en Adviseurs. Het bonusverbod geldt voor bedrijven die coronasteun hebben ontvangen in de vorm van NOW en/of verlenging van het bijzonder uitstel van betaling van belasting.. Voor andere werknemers mag de werkkostenregeling wel benut worden.

De sluiproute voor dga’s betreft de vrije financiële ruimte die de werkkostenregeling biedt. Deze regeling bepaalt dat werkgevers dit jaar een vrije ruimte hebben van 3 procent over de eerste 400.000 euro aan loonsom. Daarna loopt de vrije ruimte met 1,2 procent op. De werkkostenregeling is ook van toepassing op dga’s die in loondienst zijn van hun eigen BV. 

De werkkostenregeling is goed voor soms duizenden euro’s. Veel dga’s kiezen ervoor om en het einde van het jaar dit onbelaste geld aan zichzelf uit te keren. De vergoeding is vrij van loon- en inkomstenbelasting en aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. 

“Het bonusverbod is strikt en speelt voor de directie en bestuurders van de hele BV-structuur”, aldus Jasper Gorter, hoofd vaktechniek fiscaal van Alfa. “Als maar een enkele BV steun heeft gehad, is het bonusverbond van toepassing. Recent is door het ministerie van SZW desgevraagd bevestigt dat al dan niet verkapte bonussen uit welk potje dan ook strijdigheid met het bonusverbod opleveren.”