FIOD draait oud-topman ING de duimschroeven aan

Verklaring Ralph Hamers strookt niet met verklaring van zijn advocaat.

Oud-topman van ING Ralph Hamers heeft in een verhoor tegen opsporingsdienst FIOD gezegd dat hij geen herinneringen heeft aan een zeer alarmerende e-mail uit 2014 over mogelijk criminele geldstromen bij de bank. Dat schrijft Trouw, die een deel van het gespreksverslag van dat verhoor heeft ingezien. Het is opmerkelijk, omdat zijn advocaat nog altijd volhoudt dat Hamers wel van die mail wist en ook dat de bank destijds aantoonbaar actie op die mail heeft ondernomen.

Het FIOD-verhoor was deel van een groot witwasonderzoek van justitie naar ING en zijn bestuurders, dat in 2018 tot een megaschikking leidde met de bank. Door de schikking leek strafvervolging aanvankelijk van de baan, maar afgelopen december oordeelde het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie Hamers alsnog voor de strafrechter moet brengen.

Daarbij refereerde het hof expliciet aan een mail van het hoofd juridische zaken van de bank, dat Hamers in 2014 waarschuwde voor mogelijke wetsovertredingen door ING. Er stond in dat klanten niet goed genoeg gecontroleerd werden op criminele geldstromen, en dat het van het ‘allergrootste belang’ was dat ING actie ondernam. Anders kon de bank in strafrechtelijke problemen komen, schreef het hoofd juridische zaken.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen