Fintech Monitr automatiseert cashflow forecasting

Vlaamse fintech ontwikkelt SaaS platform om cashflow forecasting te automatiseren voor MKB-ondernemingen.

Volgens een analyse uitgevoerd door dataspecialist Graydon Creditsafe in opdracht van Unizo kampt een groot aandeel van Vlaamse kleine en middelgrote bedrijven met onvoldoende financiële reserves om hun dagelijkse werking te garanderen en normale bedrijfsrisico’s te dekken. Door de indexering van de lonen van meer dan 500.000 werknemers in januari 2023 komt deze voor veel ondernemingen nog verder onder druk.

Veel MKB’ers in Vlaanderen hebben moeite om hun toekomstige cashpositie te bepalen, wat in tijden van crisis, indexering en hoge inflatie bijzonder belangrijk is. Ondernemers baseren in realiteit vaak beslissingen op intuïtie, terwijl ze eerder een inzichtelijke blik op hun financiën nodig hebben en een houvast over hoe hun omzet zal evolueren.

Daarom is het voor MKB-ondernemingen cruciaal om goed in te schatten hoe groot hun financiële reserves zijn. Tot op de dag van vandaag blijft dit echter een struikelblok. Veel ondernemers kunnen vandaag de dag geen inzichtelijk antwoord bieden op waar hun geld naar toe gaat en hoe hun cashpositie zal evolueren binnen een maand, zes maanden, of een jaar.

Ondanks deze onzekerheid hebben veel ondernemers een beperkt zicht op hun cijfers en sturen ze vooral op hun buikgevoel. Een probleem dat de Vlaamse fintech start-up Monitr wil aanpakken door cashflow forecasting via een SaaS platform te automatiseren voor MKB’ers.

“Als CFO weet ik dat het een grote uitdaging om cijfers inzichtelijk te maken. Een boekhouding is vaak enkel een kadaster, wat weinig tot geen inzicht geeft over de prestaties van je bedrijf. Je cashpositie is vaak belangrijker dan je omzet. Ik merkte dat het vaak tijdrovend en complex is om dit in Excel te beheren. Waardoor ik zelf met Monitr ben gestart.” – Aldus Pieterjan Van Dam

Doe-het-zelf cash flow forecasting voor MKB’ers
Monitr biedt MKB-ondernemingen de mogelijkheid om zelf een cashflow forecast samen te stellen via een SaaS-platform. In tegenstelling tot spreadsheets maakt Monitr gebruik van budgetmodules, een connectie met de boekhouding en live integraties met operationele tools, waardoor ondernemers hun cash flow en rapportering in real-time kunnen berekenen en realistisch kunnen bijsturen op korte termijn.

Door gebruik te maken van een SaaS platform kunnen ondernemers inzicht krijgen in hun huidige cashpositie, hoe ze presteren ten opzichte van hun vooropgestelde budget en hoe hun cashflow in de toekomst kan evolueren op basis van scenario’s en prognoses.

500.000 euro extra om de Belgische en Nederlandse markt te veroveren
Na een eerdere investering in 2021, haalt de Antwerpse startup bij een nieuwe ronde 500.000 euro op om de oplossing te schalen in België en Nederland.

“Bij een eerdere investering lag de nadruk op het verder automatiseren en vereenvoudigen van cashflow forecasting voor kleine en middelgrote ondernemingen. Zo breidde Monitr het arsenaal aan rekenmodules en integraties fors uit. Met de nieuwe investering willen we inzetten op het uitbreiden van onze sales en marketingactiviteiten”.

De investering komt voornamelijk van Pamica NV, de beleggingsmaatschappij van de ervaren fintech investeerder Michel Akkermans.