Financiële topman Kabouter Plop achter slot en grendel

Celstraf en boete wegens twaalf jaar inkoopfraude van 5 miljoen euro.

Een voormalig financieel directeur van het Belgische entertainmentconcern Studio 100 is veroordeeld tot veertig maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een boete van 16.000 euro betalen en krijgt hij een beroepsverbod van tien jaar.

Studio 100 is bekend van Samson en Gert, K3 en Kabouter Plop. De rechter in Antwerpen achtte bewezen dat de financiële topman zo’n 5 miljoen euro afhandig heeft gemaakt van het amusementsbedrijf. De fraude kwam in 2016 aan het licht na een interne controle. De directeur had zich twaalf jaar lang verrijkt ten koste van zijn werkgever.

Een van de manieren waarop dat gebeurde, was een project met speelgoedketen Fun. In de winkels van Fun zou een shop worden ingericht waar producten van Studio 100 verkocht gingen worden. Voor dat project werden allemaal rekeningen betaald, maar zeker zestig procent van de facturen was nep.

Ook werden de productiebudgetten van films flink opgevoerd met fictieve rekeningen. Bij de praktijken kreeg de bestuurder hulp van een ondernemer die rekeningen indiende en het geld doorsluisde naar een privérekening. Zelf mocht de ondernemer tien procent als commissie houden.

Deze ondernemer kreeg dertig maanden cel, waarvan eveneens de helft voorwaardelijk is. Daarbij moet hij een boete van 12.000 euro betalen en geldt voor hem ook een beroepsverbod van tien jaar. Aan de vennootschappen van de twee veroordeelde mannen zijn ook boetes uitgedeeld, van elk 150.000 euro. Beide firma’s zijn al failliet en lieten verstek gaan. Een boekhoudster die betrokken zou zijn geweest bij de affaire, is vrijgesproken.

(ANP)