Financiële puinhoop Ebusco: tegenvallers of mismanagement?

Bussenfabrikant Ebusco uit Deurne verkeert opnieuw in acute geldproblemen. Een toeleverancier heeft als gevolg van niet betaalde rekeningen een faillissementsaanvraag ingediend voor het bedrijf uit Deurne, waarvan de rechtszaak komende dinsdag is. Een complexe reddingsactie van investeerders loopt daardoor wellicht alsnog spaak
Wat is het probleem bij Ebusco?
Heb je een uurtje? Het bedrijf maakt elektrische bussen en laadsystemen en zit al een poos in de hoe waar de klappen vallen. Zo kampte zij met leveringsproblemen en kwam vorig jaar in acute geldnood toen vervoerder Qbuzz een order annuleerde. Daarna kondigde het bedrijf een reorganisatie aan, waardoor honderden banen verdwijnen. Het bedrijf kampte met achterstallige rekeningen en boetes voor te late leveringen van bussen, ter waarde van tientallen miljoenen euro’s.
Waarom bestaat Ebusco dan nog?
Omdat de financiële belangen groot zijn. Ebusco was na de beursgang in 2021 maar liefst 1,3 miljard euro waard. Het bedrijf kreeg met de beursgang de vooraf gehoopte 300 miljoen euro binnen. Veel investeerders zitten voor veel geld in het bedrijf. Dat zou bovendien op een gunstige markt opereren: die van de elektrificatie van het vervoer.
Wat ging er mis: tegenvallers of mismanagement?
De markt zat beslist tegen. De gehoopte orders kwamen onvoldoende door. Maar het management was ook een issue, want het bedrijf had de zaken onvoldoende op orde. Ebusco kon afgelopen jaar veel minder produceren en in de tweede helft van 2024 zelfs even helemaal niets. Klanten annuleerden orders, waardoor er nog minder geld binnenkwam bij de fabrikant van elektrische bussen. In 2024 werden er maar 157 bussen afgeleverd, tegen 361 geannuleerde bussen.
Wat betekende deze tegenvallers financieel?
De omzet over het afgelopen jaar kwam uit op slechts 11 miljoen euro, tegen 102 miljoen euro een jaar eerder. Het nettoverlies liep op van 120 miljoen euro tot 201 miljoen euro.
Welke ingrepen heeft het bedrijf gedaan om te overleven?
Ebusco hield vorig jaar door de financiële problemen al een investeringsronde en voerde een grote reorganisatie door. De locatie in Venray ging dicht en alleen die in Deurne bleef open. Ook koos het bedrijf ervoor om de bussen uitsluitend in elkaar te laten zetten door onderaannemers.
Waarom werken de ingrepen niet?
Ebusco heeft nu onder meer extra geld nodig om de onderaannemers de bussen die zij in productie hebben, af te laten maken. Dat geld is er niet.
Hoe nu verder?
De bal ligt bij de investeerders. Ebusco is afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie op korte termijn. Het bedrijf hoopt dat geldschieters Green Innovation en De Engh bestaande leningen willen omzetten in aandelen. De fabrikant wacht ook nog op 5 miljoen euro van Green, dat tot nu toe maar de helft van een lening van 10 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.