Financiële markten Rusland naar verwachting maandag normaal van start

Russische financiële markten maandagochtend naar verwachting operationeel.

Volgens het Amerikaanse persbureau Reuters zullen de banken en financiële instellingen in de Russische hoofdstad Moskou maandag volledig operationeel zijn. Dat heeft de Russische centrale bank zondag bekend gemaakt. Daarmee lijken de militaire en politieke gebeurtenissen rondom de de militaire Wagner Groep vooralsnog geen impact te hebben op de financiële sector in Rusland.

  • Russische financiële markten naar verwachting open
  • Wereldwijde export olie & gas mogelijk geraakt door lagere roebel

Oproep burgemeester Moskou
Eerder dit weekeinde waarschuwde de burgemeester van Moskou inwoners om maandag zekerheidshalve niet naar het werk te gaan. Op dat moment leken troepen van het huurlingenleider Jevgeni Prigozjin nog op te willen trekken naar Moskou. Later op de dag werd de opmars om onduidelijke redenen gestopt maar wat dit betekent voor de militaire, maatschappelijke en politieke onrust in het land, is nog onduidelijk.

Dalende roebel
Direct na de eerste berichten over de stijgende spanning binnen het Russische militaire complex, daalde de nationale munt met meer dan 10% ten opzichte van de dollar. Echter, een groot deel van de export van fossiele energie wordt sinds de inval in Oekraïne afgerekend in andere valuta dan de Amerikaanse dollar. Ook andere munten stegen afgelopen 48 uur in waarde ten opzichte van de roebel.